Waterschap Velt en Vecht


LTO Noord, Velt en Vecht en Reest en Wieden organiseren gewasbeschermingbijeenkomst

PERSBERICHT-05-02-2007

Op 13 en 26 februari organiseren de waterschappen Velt en Vecht en Reest en Wieden samen met LTO Noord, praktijknetwerk Telen met toekomst en het 'Project Schone bronnen' een tweetal thema-avonden over gewasbescherming vanuit verschillende invalshoeken voor het nieuwe spuitseizoen.

Het programma informeert over nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en toelatingen, effectief spuiten voor gewas en milieu, een inleiding met discussie over gewasbescherming en kwaliteit oppervlaktewater. Deelname telt mee voor het verlengen van de spuitlicentie voor het onderdeel teelt en veiligheid. De bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen en is toegankelijk voor leden en niet-leden van LTO Noord, loonwerkers en gewasbeschermingadviseurs. Op 13 februari iis de thema-avond in restaurant De Hongerige Wolf in Stegeren en op 26 februari in café restaurant Wielens in Noord-Sleen. Aanvang 20.00 uur.

Lezing middelen, toelatingen en strategieën

Deze lezing is jarenlang de basis geweest van de bekende gewasbeschermingsavonden van LTO Noord. Ook dit jaar verzorgt DLV Plant een inleiding over de aanpak van onkruiden, ziekten en plagen in de belangrijkste gewassen. Met extra aandacht voor nieuwe middelen en toelatingen. Welke mogelijkheden geven de nieuwe middelen en hoe kunnen ze bijdragen aan duurzame gewasbescherming.

Gewasbescherming en kwaliteit oppervlaktewater

Een medewerker van het waterschap gaat in op waterkwaliteit, regelgeving, het meetnet en probleemstoffen. Uw kennis wordt getest met een korte kennisquiz over puntbelastingen (bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de spuitmachine). Het waterschap wil samen met de agrarische ondernemers in discussie. Centrale vraag in de discussie is: Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat de emissie naar het oppervlaktewater minimaal blijft?

Effectief spuiten voor gewas en milieu

Dit programmaonderdeel slaat een brug tussen de beide inleidingen. Hoe kunt u effectief spuiten met minimale emissies. Een verhaal over doppenkeuze, slimme spuitroutes, juiste spuitmoment, middelenkeuze en veel gemaakte fouten en praktische tips. Telen met toekomst verzorgt dit programmaonderdeel.

Praktijknetwerk Telen

Praktijknetwerk Telen met toekomst werkt aan een breed gedragen duurzame teelt in de plantaardige sectoren. Samen met de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, Velt en Vecht, Reest en Wieden, wetterskip Fryslân, LTO Noord en het project Schone bronnen zoekt het naar praktische maatregelen voor een duurzame gewasbescherming in Noord Nederland. Dit kan niet zonder de kennis en ervaringen van de ondernemer. Deze bijeenkomsten zijn een vervolg op de spuitdemonstraties van juni 2007.

Aanmelden bij LTO Noord

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website van LTO Noord, www.ltonoord.nl, of via de antwoordkaart in het programmaboekje van LTO Noord. De bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor niet-leden van LTO Noord. De kosten van deelname voor een spuitlicentiepunt is voor LTO Noord-leden is EUR 15,-- en voor niet-leden EUR 30,--.

Alle LTO Noord-leden in Noord-Nederland hebben een programmaboekje met antwoordkaart ontvangen. Meer informatie op websites van beide waterschappen of www.telenmettoekomst.nl.