Ingezonden persbericht


Info inzake Stuurgroep "Stichting Tilburg in 6 min. AED-actief"

Geachte heer/mevrouw,

Op 23 maart 2007 is op de jaarlijkse Regiovergadering door mij als secretaris/penningmeester van de Regio Midden-Brabant van de Vrienden van de Nederlandse Hartstichting toegezegd, dat ik Tilburg Hartsafer zou gaan maken, door gebruik te maken van het 6 Minutenconcept van de Nederlandse Hartstichting. In dat concept is gekozen voor een fijnmazig netwerk van AED's in elke gemeente, die c.a. op 800 m. van elkaar komen te hangen en waar bij iedere AED 15 vrijwilligers worden opgeleid om te reanimeren en de defibrilleren. Bij een gesignaleerde hartstilstand wordt de meldkamer 112, die via een persoonlijke SMS de in die buurt aanwezige AED-hulpverleners waarschuwt en de weg wijst naar de AED-kast. De hulpverleners krijgen toegang tot de AED-kast en helpen de hartpatiënt. De meldkamer stuurt tegelijkertijd een ambulance voor verdere ondersteuning. Na 01-07-2008 zal dit Sms'je GPS gestuurd gaan worden, waardoor er een betere werksituatie voor de vrijwilligers is.

Onmiddellijk ben ik begonnen met mensen om mij heen te verzamelen, die hieraan mee zouden kunnen werken. (Alles op basis van vrijwilliger!) Als u onderstaande lijst bekijkt, dan zult u met mij eens zijn, dat dit redelijk geslaagd is.

In de stuurgroep zijn de volgende organisaties actief:
- Nederlandse Hartstichting, vereniging Vrienden o J.W. Bavinck, landelijke voorzitter vereniging Vrienden o H. Corstiaanse, partner opleiding reanimatie Tilburg o P. Germing, rayoncoördinator Hartstichting o G. van Heck, voorzitter Vriendencomité Tilburg o P. Houtman, voorzitter Vriendenregio Midden Brabant o A. van Zijl, secretaris Vriendenregio Midden Brabant en initiatiefnemer
- Kon. Ned. EHBO vereniging Tilburg
o H. Duchemin, afdeling Reeshof
o M. Lucas, bestuurslid en docent
o H. Werger, voorzitter

- EHBO vereniging Pater Donders
o A. van Laarhoven bestuurslid

- Rode Kruis Tilburg
o C. de Laat, bestuurslid

- G.H.O.R. Midden en West Brabant
o T. Wouterse, senior stafmedewerker

- Tweesteden Ziekenhuis Afd. Cardiologie o H.J. Muntinga, cardioloog
ST. Elisabeth Ziekenhuis Afd. cardiologie
o Randall de Visser cardioloog
Gemeente Tilburg
o Stefanie Boland
o Meldkamer 112 M. en West Brabant B. v.d. Wellen o Sportraad H. Prinsen
O Brandweer H. de Laat

Ook hebben we een goed gesprek gehad met de loco-burgemeester van de gemeente Tilburg. Wij hebben een startsubsidie van E 12.780,-. bij de gemeente Tilburg ingediend en deze is inmiddels toegekend en ontvangen.

Op 04-10-2007 is de beleidsnota aan de stuurgroep voorgelegd en akkoord bevonden.

Op 08-11-2007 hebben we besloten om met kracht de financiering van het project op te gaan pakken.

Op dinsdag 11 december 2007 is bij notaris Eliëns de Stichting formeel opgericht.

Op woensdag 13 februari a.s. wordt de 1e AED in de wijk Leeuwerik tegen de muur gehangen en door onze Locoburgemeester geopend en in werking gesteld.

Maandelijks wordt de voortgang van het project in de stuurgroep besproken.

Wilt u meer weten bel of mail mij even!

Ab van Zijl
Marlestr 32
5045 EL TILBURG
zijlajmvan@home.nl
06-51088174