Gemeente Arnhem

Arnhemse sportclubs gaan deelname allochtone jeugd stimuleren(08-02-08)
21 clubs tekenen woensdag 13 februari convenant Maar liefst 21 Arnhemse sportverenigingen, verenigd in zes bonden, tekenen samen met Rita Weeda, wethouder Sport, woensdag 13 februari het convenant Meedoen Allochtone Jeugd door Sport. De deelnemende clubs streven er naar om binnen vijf jaar 10% meer allochtone jeugdleden binnen hun gelederen te hebben. De ondertekening vindt plaats tijdens een aftrapbijeenkomst van 19.30 tot 22.00 uur in het auditorium van CIOS Arnhem aan de Beukenlaan.

De sportdeelname van allochtone jongeren in Arnhem blijft ver achter bij die van autochtone jongeren. Eén op de zes autochtone leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs sport nooit, onder allochtonen is dat één op de drie. Het aantal allochtone leerlingen dat lid is van een sportvereniging, is maar half zo hoog: 42% tegenover 86% onder de autochtone leerlingen.

Sport biedt allochtone jeugd mogelijkheden om zich een plaats in de samenleving te verwerven. Dat is de achtergrond van een landelijk overheidsprogramma met als titel Meedoen Allochtone Jeugd door Sport. Sport biedt een uitgelezen kans om de opvoeding en integratie van allochtonen te ondersteunen. Allochtone en autochtone jeugd komt meer met elkaar in contact en ook hun ouders raken daardoor meer betrokken.

Arnhem doet mee. De 21 deelnemende verenigingen hebben een programma gemaakt voor de opvang en begeleiding van allochtone jeugdleden. Een aantal verenigingen voert ook een sport-zorgtraject uit voor probleemjongeren. In samenwerking met Bureau Jeugdzorg helpt de club hen om als actief sporter hun gedrag te veranderen, door discipline, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen te ontwikkelen.

Kaderleden van sportverenigingen volgen daartoe een training. Sportbuurtwerkers en vakleerkrachten worden ingeschakeld om jeugdige allochtonen de weg naar de sportclub te wijzen. Het aanbod van vechtsportactiviteiten en weerbaarheidstrainingen is vergroot.

Het plan voor de sportieve deelname van allochtone jeugd is vorig jaar voorbereid en gaat met de tekening van het convenant feitelijk van start.