Gemeente Zoetermeer

'Streetwatchers' bij ONC

21 Leerlingen, die gekozen zijn uit een aanmeldingsgroep van 120 VMBO leerlingen van het Oranje Nassau College, krijgen 13 februari aanstaande het certificaat 'Streetwatch'. Gekozen is uit de selectie van jongens en meisjes uit boven- en onderbouw op basis van (beroeps)interesse. De training is verzorgd door Stichting Mooi Jongerenwerk en de politie Zoetermeer.
In aanwezigheid van de wethouders Patrick van Domburg en Frans Muijzers en andere direct betrokkenen ondertekenen zij het behaalde certificaat waarmee zij officieel een gecertificeerd Streetwatcher zijn.

Doel
Het Oranje Nassau College vindt het belangrijk dat leerlingen respectvol met elkaar omgaan.
Actief burgerschap betekent dat leerlingen deel uitmaken van een gemeenschap en daar een actieve en positieve bijdrage aan leveren. Hiervoor zijn sociale vaardigheden nodig die in het onderwijsprogramma een belangrijk onderdeel zijn. Tijdens de pauzes lopen de gecertificeerden herkenbaar aan felgekleurde hesjes met duidelijke instructies in en rond de school. Als Streetwatcher leveren zij een positieve bijdrage aan de leefbaarheid in en rond de school. Zij letten op goede omgangsvormen en sfeer tussen de verschillende doelgroepen binnen en buiten de school. Medeleerlingen worden aangesproken op het maken van rommel of hinderlijk gedrag, zoals fietsen op de stoep. Streetwatchers weten ook hoe zij moeten reageren op bepaalde situaties. Leerlingen vinden het 'Cool' wat zij doen, het geeft een goed gevoel.