Gemeente Maastricht

Cultuurwetenschappelijke wereld toont grote interesse voor Zicht op Maastricht, biografie van een stad

Datum: 11.02.08

De culturele biografie van Maastricht trekt de aandacht van de cultuurwetenschappelijke wereld. Zicht op Maastricht wordt gezien als een interessant voorbeeld van een vernieuwende en interactieve manier om als stad om te gaan met cultureel erfgoed. De nieuwsgierigheid naar de wijze waarop Maastricht haar stadsgeschiedenis presenteert, blijkt uit drie uitnodigingen voor het houden van referaten tijdens verschillende studiedagen, zowel in Nederland als Vlaanderen.

Twaalf februari aanstaande zal Pieter Caljé deelnemen aan panelgesprek tijdens de studiedag 'Geheugen van een stad' georganiseerd door FARO, het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Caljé is verbonden aan de capaciteitsgroep geschiedenis van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht en opleidingsdirecteur Bachelor Cultuurwetenschappen. Bovendien is hij lid van de stuurgroep van de culturele biografie van Maastricht. Met deze brede culturele achtergrond zal Caljé een bijdrage leveren aan de studiedag. De aanwezigen zullen antwoord proberen te geven op de vraag hoe erfgoed ingezet kan worden bij het samenleven in steden en bij stadsontwikkeling. Er zal onder andere ingegaan worden op verschillende manieren waarop cultureel erfgoed van meerwaarde kan zijn voor een stedelijke samenleving: het concept culturele biografie is er één van. Zicht op Maastricht zal aan bod komen als praktijkvoorbeeld.

Jean Jacobs, wethouder Cultuur, is gevraagd te spreken op 13 februari tijdens de studiedag 'Cultuurhistorie als Ontwikkelingskans', georganiseerd door Cultureel Organisatiebureau FACTA. Centraal staan de vragen 'hoe kan een gemeente, provincie of instelling cultuurhistorie concreet vertalen naar beleid?' en 'hoe kan cultuurhistorie een verbindende factor tussen de verschillende beleidsterreinen volgen?'. Gerard Rooijakkers, bijzonder hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de Universiteit Amsterdam, zal ingaan op het concept culturele biografie. Zijn ideeën liggen aan de basis van Zicht op Maastricht. Wethouder Jacobs zal vervolgens vertellen hoe Maastricht in de vorm van de culturele biografie omgaat met haar cultureel erfgoed. Tijdens zijn presentatie zal de wethouder aangeven hoe Maastricht te werk is gegaan; wat Zicht op Maastricht inhoudt en betekent en welke ervaringen met betrekking tot succes en faalfactoren de gemeente heeft opgedaan. Jacobs zal uitleggen hoe identiteiten van een stad achterhaald kunnen worden, hoe burgers en instellingen betrokken kunnen worden bij 'hun cultureel erfgoed', hoe de culturele biografie kan bijdragen aan de gemeenschapszin en identiteit van burgers en hoe deze aanpak kan bijdragen aan de stadspromotie.

Lukas van der Hijden, directeur van Bureau Interactieve Communicatie is verantwoordelijk voor de multimediale vormgeving van Zicht op Maastricht en zal tijdens de conferentie 'Cultuur in de netwerksamenleving' op 15 februari spreken. Het symposium wordt georganiseerd door Cultuurlab, de e-cultuurgroep van het onderzoekscentrum IBBT/SMIT, Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met CHIPSvzw. Tijdens de studiedag wordt ingegaan op de nieuwe culturele context die ontstaat doordat bestaande praktijken in de culturele sector verweven worden met digitale mogelijkheden. Zicht op Maastricht komt, net als het Rijksmuseum Amsterdam, aan bod als interessante e-cultuur casus om een discussie op gang te brengen over cultuurbeleving en -creatie. Lukas van der Hijden zal ingaan op de verhouding tussen techniek en inhoud. Hij zal aangeven dat de inhoud de leidraad is geweest voor de Maastrichtse culturele biografie, maar dat deze innovatieve manier van geschiedschrijving wel een multimediale manier van denken vereist van historici.

Deze drie interessante studiedagen zullen voor de cultuurwetenschappelijke wereld nieuw stof tot nadenken opleveren. Zeker is dat het praktijkvoorbeeld Zicht op Maastricht meer bekendheid zal krijgen en wellicht ook navolging. In februari wordt er immers een kijk in de wetenschappelijke, beleidsmatige en praktische keuken van de Maastrichtse culturele biografie gegeven.