Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200606822/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Luchtvaartwet
inhoudsindicatie:

(Aanwijzingsbesluit luchtvaartterrein Maastricht)
Uitspraak over de zogenoemde aanwijzing door de minister van Verkeer en Waterstaat en de staatssecretaris van VROM van het luchtvaartterrein Maastricht. In het aanwijzingsbesluit is de geluidsruimte van het vliegveld verruimd. Hierdoor zullen er meer vliegtuigen kunnen starten en landen. Onder meer Milieudefensie, de Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek, de gemeentebesturen van Valkenburg en Meerssen en een aantal omwonenden vrezen voor overlast voor het Limburgse heuvellandschap. Zo zal er volgens hen sprake zijn van geluidsoverlast doordat een te grote geluidszone rondom het luchtvaartterrein is aangewezen. Hierdoor neemt het aantal woningen dat geluidsoverlast ondervindt toe. Ook vrezen zij dat de luchtkwaliteit zal verslechteren door de toename van het wegverkeer als gevolg van het intensievere gebruik van de luchthaven. Zij vinden het niet nodig dat er meer vluchten mogelijk worden gemaakt, omdat daarvan volgens hen geen gebruik zal worden gemaakt. De zaak is op 11 december van vorig jaar op zitting behandeld.
2. 200608739/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied, Binnendijks deel" van de gemeente Maasdriel) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland, waarbij is beslist over het bestemmingsplan "Buitengebied, Binnendijks deel" van de gemeente Maasdriel. Het college heeft het bestemmingsplan goedgekeurd voor zover het ziet op het beperken van de uitbreidingsmogelijkheden van diverse champignon- en glastuinbouwbedrijven. Bepaald is dat de bestaande bebouwing met maximaal 20% mag worden uitgebreid. Voorheen waren de uitbreidingsmogelijkheden onbegrensd. Het provinciebestuur heeft gedeeltelijk goedkeuring onthouden aan het plan, omdat geen onderzoek zou zijn gedaan naar de invloed van de uitbreidingsmogelijkheden op een nabijgelegen natuurgebied. Een groot aantal omwonenden en een aantal bedrijven uit de omgeving zijn het niet eens met dit besluit. De zaak is op 26 november van vorig jaar op zitting behandeld.
3. 200702721/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor afvalverwerkingsbedrijf SITA Recycling in Gouda) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend aan SITA Recycling Services West voor een afvalverwerkingsbedrijf aan de Schielands Hoge Zeedijk in Gouda. Een aantal omwonenden vreest voor hinder door geluid en trillingen. Verder zijn zij bang dat de bodem verontreinigd zal raken en dat het bedrijf de bodem niet zal saneren als zij daar haar activiteiten zal staken. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 13 december van vorig jaar op zitting behandeld.
4. 200703715/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Ziekenhuiszaken inhoudsindicatie:

(Goedkeuring schetsontwerp en vergunning voor nieuwbouw verpleeghuis in Sint Annaparochie) Uitspraak over de goedkeuring door het College bouw zorginstellingen van het schetsontwerp voor de beoogde bouw van verpleeghuis "De Beuckelaer" met aanleunwoningen aan de Cingel in Sint Annaparochie. De zitting gaat ook over de vergunning op grond van de Wet ziekenhuisvoorzieningen die het college heeft verleend voor het verpleeghuis. Zonder deze vergunning mag het verpleeghuis niet worden gebouwd. Een supermarkt in de buurt is het niet eens met de komst van het verpleeghuis. Hij voert aan dat hij hierdoor in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. Verder zouden er daardoor te weinig parkeerplekken in de buurt zijn. De zaak is op 4 december van vorig jaar op zitting behandeld.
5. 200704318/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor Marokkaanse moskee in Dordrecht) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft verleend aan de Islamitische Vereniging "Al Fath" (hierna: Al Fath) voor een moskee voor de Marokkaanse gemeenschap aan het Van der Steenhovenplein in Dordrecht. Het gaat om een moskee met 411 bidplaatsen. De koepel van de moskee is 14,7 meter hoog en de minaret 23 meter. De belangenvereniging Amstelwijck en een aantal omwonenden vrezen voor verkeers- en parkeeroverlast. Verder zijn zij bang dat de sociale veiligheid afneemt en dat er waardevol groen in de buurt verdwijnt. Al met al vinden zij dus dat het woon- en leefklimaat verslechtert door de komst van de moskee. De zaak is op 8 januari van dit jaar op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200704261/1 die eveneens op 13 februari 2008 openbaar wordt gemaakt. Die zaak gaat over het zogenoemde voorbereidingsbesluit om de realisering van de moskee mogelijk te maken.
6. 200704627/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor Marokkaanse moskee in Gorinchem) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem heeft verleend aan de Unie voor Marokkanen voor de nieuwbouw van een Marokkaanse moskee met parkeerplaatsen aan de Sportlaan in Gorinchem. De koepel van de moskee is ongeveer 10 meter hoog en de minaret 15 meter. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de moskee. Zij vinden dat deze niet past in de omgeving en ze zijn bang voor verkeershinder. Verder vrezen zij dat hun uitzicht door de moskee wordt belemmerd en stellen ze dat ze geluidsoverlast zullen ondervinden. Omwonenden zijn in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 10 januari van dit jaar op zitting behandeld.
7. 200705391/1
datum van uitspraak: woensdag 13 februari 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor vergroten van Albert Heijn in Driebergen-Rijsenburg) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug heeft verleend aan Ahold Vastgoed voor het vergroten van een Albert Heijn supermarkt en het herinrichten van het parkeerterrein van Albert Heijn aan het Binnenhof in Driebergen-Rijsenburg. Verder wordt er winkelruimte gebouwd met vijf bovenwoningen. Aldi vreest dat haar supermarkt door de uitbreiding van de Albert Heijn geïsoleerd komt te liggen. Verder zullen er volgens haar parkeerproblemen bij haar supermarkt ontstaan. De rechtbank in Utrecht heeft een eerder beroep van Aldi tegen de vergunning ongegrond verklaard. De zaak is op 4 januari van dit jaar op zitting behandeld.