Gemeente Moerdijk


12-02-2008:

Subsidies verenigingen gelijkgetrokken

Het nieuwe subsidiebeleid voor verenigingen is ingegaan vanaf 2008 ingevoerd. Het beleid streeft in beginsel naar gelijke monniken gelijke kappen: gelijke subsidies voor vergelijkbare verenigingen in alle dorpen en stadjes binnen de gemeente.

Het college en de gemeenteraad beogen met de nieuwe beleidsregels harmonisatie van subsidies binnen de clusters verenigingen.

Er zijn in totaal 206 subsidieaanvragen van verenigingen en stichtingen getoetst op de nieuwe beleidsregels voor 2008. Op basis van deze regels gaan er 124 verenigingen op vooruit, 53 op achteruit en 29 blijven gelijk. Van de 53 verenigingen/stichtingen die er op achteruitgaan komen er 23 in aanmerking voor een afbouwregeling.

Extraatje voor verengingen met jeugd en ouderen Bij de meeste clusters is gekozen voor een basisbedrag, een bedrag per lid, een bedrag per jeugdlid tot 23 jaar en een bedrag per ouderenlid vanaf 55 jaar. Het bedrag per jeugdlid bedraagt 15,- en voor een ouderenlid 5,-.

Er komen 88 verenigingen in aanmerking voor subsidie van jeugdleden en/of ouderenleden. In totaal gaat het om bijna 7000 leden. De helft ervan is jonger dan 23 jaar en bijna een kwart ouder dan 55 jaar. Het zijn vooral de muziek- en sportverenigingen die relatief veel jeugdige leden hebben. De zangverenigingen en vrouwenorganisaties hebben relatief veel leden van boven de 55 jaar. Voor vereniging die alleen jeugdleden hebben is de extra subsidie al verdisconteerd in de basissubsidie.

In de begroting 2008 is op basis van de uitvoering van de nieuwe beleidsregels een bedrag van 49.066,- geraamd. Met nieuwe verenigingen erbij bedragen de extra uitgaven 55.101,-. Vanwege de afbouw, opgeheven verenigingen etc. kan in het eerste jaar een bedrag van 12.884,- minder aan subsidies worden verleend. Per saldo bedragen de extra kosten ten behoeve van de uitvoering van het nieuwe subsidiebeleid 42.217,-. Het totale subsidiebedrag komt daarmee op 448.369.