Provincie Noord-Holland

Datum

13-2-2008

Onderwerp

Einde riooloverstort Egmond en Wijk aan Zee in zicht

Rienk vander Veen

Provinciale Staten zijn in hun vergadering van 11 febrauri 2008 akkoord gegaan met het verlenen van een provinciale bijdrage aan de sanering van de twee riooloverstorten in Egmond aan Zee en Wijk aan Zee. De gemeenten Bergen en Beverwijk ontvangen in totaal een half miljoen euro en per gemeente jaarlijks tot en met 2015 een bijdrage van 30.625,- om de beide overstorten te verwijderen.

Al vele jaren spant de provincie zich in om op alle zwemlocaties langs het strand een blauwe vlag te laten wapperen, het teken dat de waterkwaliteit aan de normen voldoet. Tot nu toe is dat bij twee badplaatsen niet gelukt: Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) en Egmond aan Zee (gemeente Bergen). Oorzaak zijn de riooloverstorten op het strand van deze badplaatsen. De provincie vindt dat hier snel een eind aan moet worden gemaakt.

Uiterlijk 1 januari 2015 moeten de overstorten in Egmond aan Zee en Wijk aan Zee zijn gesloten. Beide kustgemeenten gaan eerst maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan en de kwaliteit van het afvalwater uit de overstort te verbeteren. Verder zullen de afvoerleidingen van het regenwater worden afgekoppeld van het riool, zodat er minder overstorten zullen plaatsvinden. De gemeenteraad van Bergen heeft aangegeven de overstort op het strand van Egmond aan Zee voor 1 januari 2015 te sluiten. De gemeente Beverwijk richt zich op sluiting in 2011. Rijkswaterstaat heeft laten weten de vergunning voor beide lozingspunten per 1 januari 2015 in te trekken.