Gemeente Arnhem

Nieuw protocol huisbezoeken in Arnhem (12-02-08) Bij huisbezoeken aan mensen met een uitkering moet de overheid zich aan regels houden. Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben 12 februari een nieuw Protocol huisbezoeken in het kader van de Wet Werk en Bijstand vastgesteld. De dienst Inwonerszaken heeft het nieuwe protocol opgesteld op basis van gerechtelijke uitspaken in 2007. De Klantenraad sociale zekerheid heeft ermee ingestemd.

Huisbezoeken worden geregeld afgelegd en kunnen een inbreuk betekenen op de persoonlijke levenssfeer. De wettelijke kaders waarbinnen een huisbezoek mag plaatsvinden en de zorgvuldige handelwijze die de gemeente daarbij behoort te volgen, moeten dus zijn vastgelegd. Daardoor kunnen de burgers zien, hoe de gemeente hun rechten waarborgt.
Het vorige protocol was van 2006.
In het nieuwe protocol is duidelijk opgenomen, dat de betrokkene vrijwillig toestemming moet hebben gegeven voor het binnentreden van de woning. De gemeente moet juiste en volledige informatie geven over de reden en het doel van het huisbezoek en over de gevolgen, als de betrokkene het huisbezoek niet toestaat. Het stopzetten van de uitkering kan zon gevolg zijn.
Er kunnen verschillende redenen zijn voor een huisbezoek. Wanneer de klant niet zelf in staat is om naar de dienst Inwonerszaken te gaan, is een huisbezoek een zaak van dienstverlening. Voor de behandeling van een aanvraag, bijvoorbeeld om bijzondere bijstand voor herinrichtingskosten, kan een bezoek aan huis nodig zijn. Tot slot kan een huisbezoek dienen als controlemiddel, om de rechtmatigheid van de uitkering vast te stellen.
Wethouder Rita Weeda (Sociale Zaken): Inwoners met een uitkering hebben rechten en plichten. Vorig jaar heeft de rechter landelijk vier spraakmakende uitspraken gedaan. Wij hebben de regels aangescherpt om de klant voldoende rechtszekerheid te bieden.