Gemeente Zwolle

Zwolle blijft een groene en evenwichtige stad; De strekking van het Ontwerp Structuurplan 2020

Datum uitgave Wijzerbericht: 02/12/2008

In het Ontwerp Structuurplan worden keuzes gemaakt voor een duurzame en evenwichtige groei van Zwolle.

Magneet

Zwolle is een mooie stad. Geliefd bij haar inwoners om het groen, de gezellige binnenstad en om de goede voorzieningen. De stad is ook een magneet voor de omliggende regio. Want alles is er: goede onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, een prachtig theater en cultuurvoorzieningen. En een goedlopende economie die voor veel werk zorgt. En het mooie is: vanuit Zwolle kun je met de auto en de trein alle kanten op, en omgekeerd.

Evenwichtige groei

Zwolle is een aantrekkelijke stad om te wonen. Dat zien we aan het inwonertal dat de komende jaren groeit. De huidige inwoners kunnen zorgen dat Zwolle evenwichtig groeit. Met behoud van groen, leefbaarheid, bereikbaarheid en duurzaamheid. In het Ontwerp Structuurplan 2020 worden dan ook bewuste keuzes gemaakt om deze kwaliteiten veilig te stellen voor de toekomst.

Groen is belangrijk

In 2003 is bij de stadsdebatten aan Zwollenaren gevraagd naar hun mening over groei. Het antwoord was: groei mag, maar koester het buitengebied. Laat Zwolle in de toekomst op een andere manier groeien dan vroeger. Voorkom de aanleg van een massale uitbreidingswijk, en verspreid de nieuwbouw op veel verschillende plekken, zowel in de wijken rond het centrum als langs de randen van Zwolle. Want dat spaart het groen om de stad. Later bij de stadsconsultaties (2005) en het publiek debat (2006) werd het opnieuw bevestigd: Zwollenaren vinden het groen belangrijk.

Kleinschalig en verspreid

Dus kiest het Ontwerp Structuurplan voor bouwen op plekken in de bestaande stad, zoals op de Aloë, in de spoorzone en op het voormalige ziekenhuisterrein Weezenlanden. Daarnaast zijn er acht locaties aangewezen langs de stadsrand voor kleinschalige nieuwbouw van `dorpse' woningen in de nabijheid van bestaande wijken. Hierdoor kan op de kosten van de aanleg van nieuwe voorzieningen en wegen worden bespaard, want die zijn er al. En met dat geld kunnen de bestaande voorzieningen bij de bouwlocaties verbeterd worden. Of er tot 2020 op alle acht plekken gebouwd gaat worden, is nog niet zeker. Sommige plekken moeten eerst nader onderzocht worden en als we veel woningen in de stad kunnen bouwen, zijn niet alle locaties nodig.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 12-02-2008 tot 11-03-2008