Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum
13 februari 2008

Amnesty International op Pinkpop in actie voor gewetensgevangene in China

Amnesty International en Buro Pinkpop werken dit jaar samen om aandacht te vragen voor de Chinese mensenrechtenactivist Ye Guozhu. Hij werd opgepakt nadat hij in Peking toestemming vroeg voor een betoging tegen gedwongen huisuitzettingen in verband met de Spelen. In december 2004 is Ye Guozhu veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Vanwege zijn geweldloze protest tegen de uitzettingen beschouwt Amnesty hem als gewetensgevangene en vraagt de organisatie om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Festivalbezoekers kunnen de actie steunen door op de foto te gaan en/of door de petitie te ondertekenen. De bezoeker wordt op een speciaal ontworpen erepodium met zijn/haar eigen statement gefotografeerd.

Ye Guozhu
Enkele jaren gelden is de Chinese overheid begonnen met de bouw van Olympische faciliteiten. Voor de bouw werden duizenden mensen uit hun huis gezet. Vaak zonder compensatie of tegen een zeer geringe vergoeding. Ye Guozhu verloor twee van zijn restaurants. Twee jaar later werd hij samen met zijn gezin uit zijn huis gezet. Waar zijn huis stond bouwden de autoriteiten een park om de stad op te fleuren. Ye vroeg aan de autoriteiten toestemming om een demonstratie tegen de uitzettingen te organiseren. In december 2004 werd hij gearresteerd en kreeg hij vier jaar gevangenisstraf. Ye's gezondheidstoestand is zeer slecht, mede vanwege de martelingen in de gevangenis. Met de actie vraagt Amnesty International om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Ye Guozhu.

China en de Olympische Spelen

China beloofde voor de Spelen van 2008 de mensenrechtensituatie te verbeteren. Met minder dan een jaar te gaan tot de Spelen, weet China zijn toezeggingen niet waar te maken. De mensenrechtenschendingen nemen eerder toe dan af. Veel schendingen houden direct verband met de Spelen. Duizenden bewoners van Beijing zijn gedwongen uit hun huis gezet, vaak zonder compensatie. Degenen die protesteren, lopen het risico in een heropvoedingskamp te worden geplaatst. Ook de legitieme activiteiten van vreedzame actievoerders, waaronder journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten worden onderdrukt. Advocaten van gedupeerden en activisten die opkomen voor de rechten van zwakkeren krijgen niet zelden gevangenisstraffen.

Amnesty International blijft bezorgd dat mensenrechtenactivisten die schendingen rapporteren, kritiek leveren op beleid dat politiek gevoelig is, of anderen proberen te mobiliseren voor hun zaak, serieuze risico's op slechte behandeling lopen. Willekeurige detentie, mishandeling, huisarrest en hinderlijk volgen van activisten en hun familie blijven doorgaan. Enkele vooraanstaande advocaten zijn veroordeeld en het aantal informele vormen van huisarrest tegen anderen is toegenomen.

Zie www.amnesty.nl/china voor meer informatie.

Noot aan de redactie -

Ingezonden persbericht