Universiteit van Tilburg

13 februari 2008

Randall Lesaffer nieuwe decaan Tilburgse Faculteit Rechtsgeleerdheid

Faculteit beoogt verdere internationalisering en versterking onderwijs

Hoogleraar Randall Lesaffer wordt per 1 juli 2008 benoemd tot decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg. Hij volgt prof. dr. Philip Eijlander op, die op zijn beurt vanaf 20 november rector magnificus van de universiteit wordt.

Prof. dr. Randall Lesaffer is van plan net als zijn voorganger veel aandacht te besteden aan internationalisering en versterking van het onderwijsaanbod. De Faculteit Rechtsgeleerdheid heeft een stevige reputatie op het gebied van onderwijs en onderzoek hoog te houden, zowel in binnen- als buitenland.

De nieuwe decaan zal het bestaande internationale netwerk van partnerinstellingen van de faculteit verder verbreden en verdiepen binnen en buiten Europa. Daarnaast wil hij de inspanningen voortzetten om van de faculteit een internationale topinstelling op het gebied van onderwijs te maken, die de uitstekende reputatie op het gebied van onderzoek evenaart. Dat moet gebeuren in de filosofie achter het huidige onderwijsprofiel. Die behelst de combinatie van een brede basisopleiding met een hoog academisch, theoretisch en intellectueel gehalte en gespecialiseerde masters. De versterking zal onder andere bestaan uit meer internationalisering en diversificatie van het onderwijsaanbod om beter aan te sluiten op de ambities van studenten. Maar de kwaliteitsverbetering betekent ook dat aan studenten meer eisen gesteld worden wat betreft hun inzet en betrokkenheid.

"Wij zijn een internationale topfaculteit met heel wat uitstekende, gerenommeerde onderzoekers en grote talenten", aldus Lesaffer. "De faculteit wil ook hun zoveel mogelijk faciliteiten geven qua intellectueel klimaat, vrijheid en infrastructuur, zodat zij zich, in een omgeving die steeds competitiever is, kunnen blijven profileren aan de nationale en internationale top."

Randall R.C. Lesaffer (1968, Brugge) studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit Gent en de K.U. Leuven. In Leuven promoveerde hij in 1998 tot doctor in de rechten op een proefschrift over vredes- en alliantieverdragen van de 15e tot de 20e eeuw. Sinds maart 1999 is hij hoogleraar rechtsgeschiedenis in Tilburg, waarbij hij zich richt op de geschiedenis van het volkenrecht van de 15e tot de 18e eeuw. Lesaffer geldt als een internationale autoriteit op dit gebied. Verder is hij is onder meer hoofdredacteur van de boekenserie 'Studies in the History of International Law' bij Brill/Martinus Nijhoff en redactielid van het 'Journal of the History of International Law'. Medio 2009 verschijnt bij Cambridge University Press het handboek 'Introduction to European Legal History: A political and cultural perspective' van zijn hand. Lesaffer staat bekend als een begeesterend docent die grote waardering geniet bij de studenten.