ProRail

Persbericht

13-02-2008

Rijwielstalling station Tiel klaar

Op 13 februari wordt de nieuwe bewaakte rijwielstalling aan de centrumzijde bij station Tiel geopend. In de nieuwe bewaakte stalling, die door ProRail is gebouwd, kunnen reizigers hun fiets en brommer makkelijk en veilig stallen. Station Tiel heeft nu ruimte voor 550 bewaakte en nog eens 820 onbewaakte stallingplaatsen. De officiële opening vindt later dit jaar plaats als alle werkzaamheden in het stationsgebied afgerond zijn.
De begane grond in de beveiligde stalling is voorzien van ATCS (GeAutomatiseerd Toegangscontrole en Camerabewakings Systeem). De toegang bestaat uit een tourniquet voor de fietser en een klaphek voor de fiets en/of brommer. Met dit systeem heeft de gebruiker vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week de mogelijkheid zijn rijwiel te stallen en op te halen. Overdag is er een beheerder in de stalling aanwezig.

Herinrichting stationsplein

De nieuwe rijwielstalling valt binnen de herinrichting van het stationsplein. De vormgeving van de rijwielstalling sluit aan bij het monumentale stationsgebouw. In het gebouw is glas verwerkt, wat zorgt voor een goede sociale veiligheid en levert een bijdrage aan de ruimtelijke en sociale kwaliteit van het stationsplein. De herinrichting van het stationsplein is een samenwerking tussen de Provincie Gelderland, gemeente Tiel, NS en ProRail. Er is naast de rijwielstalling ook gekeken naar de bus en taxi, het Kiss/Park & Ride, parkeren en voetgangers. Er is tevens een restaurant geopend in het stationsgebouw.

Ruimte voor de Fiets

Het herschikken van de stalling op het voorplein van station Tiel maakt onderdeel uit van het project âRuimte voor de Fietsâ. Een project van ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat met als doel het gecombineerd gebruik van fiets en trein zoveel mogelijk te bevorderen. Inmiddels zijn zoân 250 stallingen in Nederland omgebouwd. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstalling het ge-bruik van de fiets in het voor- en natransport te stimuleren. Bijna 30% van de treinreizigers komt op de fiets naar het station.