Gemeente Enschede

Wens 2008 van start; maak integrale veiligheid inzichtelijk

Samenwerking partners veiligheidshuis Enschede

De Leefbaarheids en Veiligheidsmonitor 2008 Enschede is onlangs gestart, als onderdeel van WENS (Wijkveiligheid Enschede). I&O research voert in opdracht van de gemeente Enschede telefonische en digitale enquêtes uit.
Meer dan zesduizend mensen uit Enschede worden via een brief benaderd om mee te werken. Het is belangrijk om te weten hoe veilig inwoners zich voelen in vergelijking met de geregistreerde onveiligheid, zoals het aantal inbraken en branden.

Naast de kwantitatieve gegevens en informatie van de veiligheidspartners, vindt de gemeente Enschede persoonlijke informatie erg belangrijk. Voelen mensen zich veilig in de eigen wijk, worden zogenaamde hotspots gemeden en wanneer voelt iemand zich eigenlijk veilig? Daarom worden mensen in alle delen van de stad geënquêteerd en worden de wijkraden benaderd om informatie te verstrekken. Centraal staan de vragen; hoe wordt veiligheid in de eigen woon- en leefomgeving beleefd en welke gevoelens en evaringen spelen hierbij een rol?

Voortgang, knelpunten en successen
De resultaten van deze enquêtes moeten, samen met cijfers afkomstig van de politie, justitie, brandweer, zorgpartners en woningcorporaties en interviews met veiligheidspartners, een goed inzicht geven in de veiligheid in Enschede. De gegevens worden vergeleken met een zelfde monitor die in 2006 is uitgevoerd. Op deze manier kunnen voortgang, knelpunten en successen in kaart worden gebracht. Deze uitkomsten worden gebruikt als input voor verschillende beleids- en actieplannen.

Het resultaat is dat vele partijen samenwerken en bijdragen aan een veiliger stad Enschede.

13 februari 2008