Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070811290

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over leraren die via payrolling en andere uitzendconstructies in het onderwijs werken. (Ingezonden 12 februari 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Zonder risico als zelfstandige voor de klas"? 1)


2
Vindt u het aanvaardbaar dat (steeds meer) docenten als zelfstandig ondernemer voor de klas staan en dus niet in dienst zijn van de school? Is dit in overeenstemming met uw doelstellingen rond een sterker leraarberoep en de school als gemeenschap?


3
Hoe oordeelt u over de waarneming dat "pogingen om de aantrekkelijkheid van het leraarberoep te verbeteren" niets uithalen als werkgevers doorgaan met het aanbieden van "tweederangscontracten", zoals payrolling en andere uitzendconstructies? 2)


4
Valt payrolling of een vergelijkbare uitzendconstructie onder uw Actieplan Leerkracht? Zo ja, hoe voorkomt u dat zij minder rechten hebben dan de docenten die wel in dienst zijn van de school? Zo neen, hoe voorkomt u dat scholen aan de doelstellingen van uw Actieplan voorbij gaan omdat zij in toenemende mate gebruik maken van payrolling?


5
Is het voor u aanvaardbaar dat docenten die via een uitzendbureau worden ingehuurd, niet onder de onderwijs-cao vallen waardoor zij minder rechten hebben en dus als een soort `tweederangsleraren' kunnen worden bestempeld?


6
Is het juist dat "grote schoolbesturen soms al 15 procent van hun docenten" via payrolling hebben ingehuurd? Zo neen, bent u bereid dit te onderzoeken en het resultaat aan de Kamer te laten melden?


7
Is er voor u een procentuele grens aan het aantal docenten per school dat via payrolling in dienst is? Zo ja, hoe hoog is die grens? Zo neen, kan het aantal payroll-docenten wat u betreft onbeperkt doorgroeien?


8
Deelt u de mening dat docenten zoveel mogelijk in dienst van de school moeten zijn en dat zij zoveel mogelijk bevoegd moeten zijn? Zo neen, hoe streeft u naar kwaliteit van het onderwijs?


9
Deelt u de mening dat het zorgelijk is dat steeds meer docenten via payrolling in dienst worden genomen, waardoor zij geen deel uitmaken van de school als gemeenschap? Zo ja, bent u bereid om voorstellen te doen om deze ontwikkeling tegen te gaan?


1) Het Parool, 26 januari 2008

2) Het Onderwijsblad, 1 december 2007