KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

13-2-2008

Nederlandse Yngling zeilsters weten nog niet te imponeren op WK

Op 12 februari wisten de Nederlandse zeilsters nog niet te imponeren op de wereldkampioenschappen in de Ynglingklasse. De start van race vijf was veelbelovend. Maar een valse start voor het ene team en een penalty strafrondje voor een ander team nekten de Nederlandse zeilers in race vijf. De volgende race werden Hin, Van der Werf en Hendriksen vierde. Dat was het beste resultaat van de drie Delta Lloyd Kernploeg boten op deze dag.

Het weer werd op 12 februari gekenmerkt door harde wind, onweersbuien en veel regen. Mulder, Faber en Witteveen hadden een hele scherpe start in race vijf. Ze kwamen in de kopgroep aan bij de eerste boei. Daar bleek echter dat het Oranje-trio te vroeg over de startlijn was gegaan en de Nederlanders waren gediskwalificeerd. In race zes gingen deze drie zeilers als dertiende over de meet. Mulder, Faber en Witteveen zijn de beste Nederlandse boot met een 14de plaats in het tussenklassement.

Ook Hin, Van der Werf en Hendriksen startten goed in race vijf, maar liepen halverwege het eerste kruisrak averij op. Ze moesten voorrang verlenen en deden dat te laat. Gevolg was dat dit trio strafrondjes moest draaien en achterop raakte. Maar in race zes revancheerde dit trio zich en scoorde een ouderwetse vierde plaats.

Het andere Nederlandse kernploegtrio met Groeneveld, Bes en Kampen scoorden een 17de en een 18de plaats in de twee race op 12 februari.

Het Nederlandse team met Thies, Wierenga en Heerema staat op een 16de plaats in het tussenklassement. Dit team is geen kernploegteam en heeft een eigen programma, met als doel zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van China. Daarvoor moeten ze om te beginnen een plaats bij de eerste vier landen realiseren op dit WK.

Al met al zijn de prestaties van de Nederlanders niet om over naar huis te schrijven. Bondscoach Maurice Paardenkooper analyseert: De prestaties vallen behoorlijk tegen. Terwijl we de afgelopen weken heel goed getraind en gepresteerd hebben. Maar we hebben deze
weersomstandigheden onderschat. Elke dag staat er veel wind. Wij zijn misschien wel een beetje te ver doorgeschoten met focussen op de omstandigheden van China, waar heel weinig wind staat. Daar hebben we de hele winter op getraind.

Maar de andere teams hebben toch ook te maken met deze verrassende weersomstandigheden? Paardenkooper vervolgt, Maar wat wij niet goed doen is omschakelen. Wij zijn niet slim genoeg in ons aanpassen aan veranderingen en een ander weerstype.

Toch zag het er vandaag in het begin beter uit. Ze willen heel graag en werken heel hard maar dan krijg je een beetje het aangeschoten wild effect. De energie gaat in de verkeerde dingen zitten en dan worden ze slordig. Maar vandaag zien we al wel dat het beter gaat. Morgen moeten alledrie boten in de voorhoede terechtkomen."

Kijk voor meer informatie en dagelijks verse zeilbeelden op
www.topzeilen.tv.

Internetadres: www.topzeilen.tv