Politie Groningen

Woensdag 13 februari 2008

Provincie Groningen, 13-02-2008

Groningen: aangehouden na ruzie over muziek

De politie heeft dinsdagavond op de Hyacinthstraat een 23-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De dakloze man had met een 25-jarige man uit Groningen in een woning aan de Hyacinthstraat ruzie gekregen over het draaien van harde muziek. De Stadjer werd hierover zo boos dat hij de betreffende woning verliet. Buiten op straat zag de 25-jarige dat de dakloze man vanuit de woning zijn dvd-speler van boven naar beneden gooide. De Stadjer kon de dvd-speler door opzij te stappen nog net ontwijken. Ook gooide de dakloze man nog een bierflesje naar beneden. Uiteindelijk liep de verdachte naar beneden en hij bedreigde de andere man met een mes. De verdachte werd door de politie aangehouden voor bedreiging en vernieling. In de betreffende woning werd het mes onder een kleed aangetroffen. De verdachte werd ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Groningen: man mishandelt vrouw

De politie heeft dinsdagavond een 36-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. Een 35-jarige vrouw uit Groningen had de politie gebeld dat haar vriend, de 36-jarige Stadjer, haar in het gezicht had geslagen. Volgens de vrouw had haar vriend dit gedaan, omdat zij de relatie wilde beëindigen. Door de klap liep zij een kneuzing in het gezicht op. De politie kon de verdachte een uur later opsporen en inrekenen. Hij werd ingesloten en zal vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer vlucht voor bekeuringsgesprek

De politie heeft dinsdagavond een 24-jarige man uit Groningen bekeurd na het begaan van een forse snelheidsovertreding. De Stadjer werd met een snelheid 159 km/uur geklokt op de Noordzeeweg. Hiermee overschreed hij de maximumsnelheid met 59 km/uur. De automobilist werd op de Bedumerweg gecontroleerd. De man stapte vervolgens uit zijn auto en zette het op een lopen. Hierbij liet hij zijn bijrijder en de auto met draaiende motor achter. Ongeveer een uur later meldde de verdachte zich alsnog op het politiebureau. Hij verklaarde in paniek te zijn geraakt. De politie vorderde de man zijn rijbewijs in. Een 36-jarige man uit Uithuizen liep op vrijwel hetzelfde moment op de Noordzeeweg tegen de lamp. Hij reed 139 km/uur en daarmee 39 km/uur te hard. Op het politiebureau bleek dat de 36-jarige nog voor bijna 1000 euro aan boetes had openstaan. Hij kon de boetes niet betalen. Hierop werd de man ingesloten. De politie maakt in beide gevallen proces-verbaal op.

Groningen: Fries na vernieling aangehouden

De politie heeft dinsdagavond een 34-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen aangehouden voor vernieling. De Fries had in een woning aan de Tellegenstraat een lamp en een ruit vernield. Dit was gebeurd, nadat hij onenigheid met de 41-jarige bewoonster had gekregen. Na de vernielingen had hij de woning verlaten. De verdachte werd enkele uren later in zijn woonplaats aangehouden. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De vrouw heeft aangifte gedaan van vernieling. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietsster gewond bij ongeval

Een 17-jarig meisje uit Groningen is dinsdagochtend op de kruising Petrus Campersingel met het Hanzeplein gewond geraakt. Een 41-jarige bestuurder van een bestelauto uit Onderdendam verleende bij het afslaan geen voorrang aan het meisje, die op een snorfiets reed. Zij kwam ten val en raakte gewond aan haar been. Zij werd voor nader onderzoek overgebracht naar de Centrale Spoedopvang van het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage en een analyse gemaakt.

Zuidhorn: Jan Klungers nieuwe unitchef Zuidhorn

Jan Klungers is de nieuwe unitchef van Basiseenheid Zuidhorn. Hij volgt daarmee Paul van Zwieten op die chef is geworden van de unit Openbare Orde, Verkeer en Milieu in Groningen. De 53-jarige Jan Klungers was voor zijn benoeming in Zuidhorn werkzaam als leidinggevende bij de unit Districtsrecherche Groningen/Haren. In zijn nieuwe functie is Klungers verantwoordelijk voor de operationele werkzaamheden van de politie in de gemeenten Winsum, De Marne en Zuidhorn.

Appingedam: Verdachten aangehouden voor mensenhandel

De politie heeft dinsdag vier mannen aangehouden op verdenking van mensenhandel. De mannen uit Appingedam (22 en 27 jaar), Groningen (20 jaar) en Almere (34 jaar) worden ervan verdacht enkele jonge Bulgaarse vrouwen te onderdrukken en dat ze gedwongen in de prostitutie moesten werken. Twee van deze dames deden eind vorig jaar aangifte bij de politie. De politie deed de aanhoudingen in Delfzijl, Appingedam, Almere en Hoogeveen. Tijdens de aanhoudingen werden ook zoekingen gedaan in de woningen van de verdachten. Hierbij zijn diverse goederen in beslag genomen. Het Regionaal Uitbuitings- en Interventieteam (RUIT) gaat verder met onderzoeken naar mensenhandel.

Zuidhorn: automobilist tegen geparkeerde oplegger

Een 50-jarige automobilist uit Zuidhorn is dinsdagochtend in de Wilhelminalaan in zijn woonplaats tegen een geparkeerde oplegger aangereden. De oplegger stond deels op de rijbaan en is door de bestuurder in het donker over het hoofd gezien. De auto van de Zuidhorner raakte zwaar beschadigd. Hij werd ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken, maar bleek geen noemenswaardige verwondingen te hebben. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Delfzijl/Appingedam: gordelcontrole

De politie heeft dinsdagochtend op diverse plaatsen in Appingedam en Delfzijl een gordelcontrole gehouden. In totaal werden 60 voertuigen gecontroleerd. Twee personen droegen geen veiligheidsgordel. Zij zijn bekeurd.

Doezum: groot transport zonder begeleiding

De politie heeft dinsdagmiddag op de Provincialeweg in Doezum een 59-jarige vrachtwagenbestuurder uit Assen langs de kant van de weg gezet. De chauffeur vervoerde op een oplegger een brede heimachine. Volgens de papieren moest de vrachtwagencombinatie worden begeleid door een verkeersbegeleider. Dit was niet het geval. Tegen de chauffeur en zijn opdrachtgever wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sappemeer: hennepplantage ontmanteld

De politie heeft dinsdagmorgen in de Knipper in Sappemeer een hennepplantage ontmanteld. In de woning werden 218 hennepplanten aangetroffen. De planten en de kweekapparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Tegen de 28-jarige eigenaar uit Sappemeer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Stadskanaal/Hoogezand: bromfietsen gecontroleerd

De politie heeft dinsdag in Hoogezand en Stadskanaal twee bromfietsers gecontroleerd. Een 17-jarige bromfietser uit Oude Pekela moest zijn plof op het politiebureau in Stadskanaal brengen waar deze op de rollerbank werd gezet. Hieruit bleek dat de bromfiets 89 km/u kan rijden, terwijl 50 km/u is toegestaan. Zijn kenteken is in beslag genomen en hij moet zich op een later moment melden om een hercontrole te laten doen. Datzelfde geldt ook voor een 21-jarige bromfietser uit Hoogezand. Hij moest met zijn bromfiets naar het bureau in zijn woonplaats. Zijn tweewieler bleek 20 km/u boven het maximum te zitten. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek/Delfzijl: verkeerscontrole

De politie heeft dinsdagavond in Leek een verkeerscontrole gehouden. In het centrum van Leek werden 15 automobilisten gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol. Geen van de bestuurders had te diep in het glaasje gekeken. Ook alle gecontroleerde papieren waren in orde.

Bij een alcoholcontrole in Delfzijl werd een 49-jarige automobilist uit die plaats van de weg gehaald. Hij had ruim 1 promille alcohol in zijn bloed. Zon twintig andere bestuurder bliezen een P van prima en werden bedankt voor hun medewerking aan de controle.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Kropswolde, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 383, aantal overtredingen: 227, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Harkstede, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 942, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Siddeburen, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 382, aantal overtredingen: 69, hoogst gemeten snelheid: 140 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Lauwersoog, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 245, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: Aantal gecontroleerde voertuigen: 1270, aantal overtredingen: 293, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.