Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » (Ver)bouwen

Archeologische verwachtingenkaart

Datum: woensdag 13 februari 2008
De archeologische verwachtingkaart maakt inzichtelijk op welke manier rekening moet worden gehouden met bekende en verwachte archeologische waarden.

De kaart biedt daarom een goede basis bij het nemen van beslissingen op diverse beleidsterreinen, zoals ruimtelijke ordening, bouwvergunningen en natuurontwikkeling. Het is dus een belangrijk instrument bij de invulling van ontwikkelingen op gemeentelijk grondgebied.

Wetgeving: inpassing archeologie in bestemmingsplannen Bovendien maakt wetgeving het nodig, dat gemeenten eigen beleid ontwikkelen voor de inpassing van archeologie in bestemmingsplannen. Volgens deze wetgeving krijgen gemeenten beleidsmatig verantwoordelijkheid voor archeologisch erfgoed. Projecten historische binnenstad aanleiding voor archeologische verwachtingskaart
De wens om een archeologische verwachtingkaart op te stellen, is vooral ontstaan bij het ontwikkelen van projecten in de historische binnenstad. Vervolgens is de kaart ook voor het buitengebied opgesteld. De archeologische verwachtingkaart is opgesteld met hulp van ADC Heritage uit Amersfoort, een bureau voor erfgoedplanning. Ook IJsselsteinse archeologen hebben hier een bijdrage aan geleverd.

Download verwachtingkaart