Gemeente Bernheze


Ontwikkeling Ruimte voor Ruimte kavels Meerweg Heesch

RvR overeenkomst.jpg

In 2002 tekende de gemeente een intentieovereenkomst met de Provincie Noord-Brabant om circa 50 Ruimte voor Ruimte kavels binnen het grondgebied van Bernheze te ontwikkelen. Deze intentie is nu verder vormgegeven. Voor de locatie Meerweg in de kern Heesch is de gemeente op maandag 11 februari 2008 een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte*.

De doelstelling voor de gemeente is om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de Ruimte voor Ruimte kavels en daardoor bij te dragen aan de sanering van stallen en het verminderen van milieucontouren. Hierdoor worden de bouwmogelijkheden ter plekke verruimd.

Plan Meerweg in Heesch
Voor de locatie Meerweg zal binnenkort een bestemmingsplanprocedure van start gaan. Het plangebied is momenteel in gebruik als agrarisch gebied. In totaal gaat het hierbij om 1,3 hectare. Het plan biedt ruimte voor in totaal dertien kavels, waarvan 7 kavels in het kader van de Ruimte voor Ruimte worden uitgegeven. De kavelgrootte varieert van circa 410 m2 tot circa 1.050 m2. Bij de ontwikkeling van de locatie wordt aangesloten op bestaande stedenbouwkundige structuren en de aanwezige landschappelijke waarden. De aanwezige landelijke sfeer bestaande uit woningen op ruime kavels, brede grasbermen en grote bomen zal ook hier worden voortgezet.

Regeling Ruimte voor Ruimte
De regeling Ruimte voor Ruimte is begin 2001 geĂŻntroduceerd om de intensieve veehouderij binnen Nederland te herstructureren. Stallen aan de rand van steden en dorpen worden afgebroken, en in plaats daarvan worden bouwkavels uitgegeven. De veehouders krijgen een sloopvergoeding die wordt gefinancierd uit de opbrengst van de kavels.

De provincie Noord-Brabant heeft 180 miljoen euro voorgeschoten voor alle stallen die worden gesloopt in Brabant. De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte gaat dat geld terugverdienen door bouwkavels aan randen van steden en dorpen uit te geven. Ruimte voor Ruimte heeft het recht om 2400 kavels te ontwikkelen in Brabant.

Het is de bedoeling dat er na de locatie Meerweg meerdere locaties volgen die ook in de het kader van de Ruimte voor Ruimte regeling ontwikkeld worden. Het is de bedoeling dat deze kavels evenredig verdeeld worden over de diverse kernen.


* De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte C.V. bestaat uit de volgende partijen:
Provincie Noord-Brabant;
OPP BV van de BNG (Bank Nederlandse gemeenten); NIB Capital en
Grontmij Nederland BV