Gemeente Medemblik

BankGiro Loterij steunt Museumstoomtram

De BankGiro Loterij heeft op 6 februari in de Hermitage in Amsterdam namens haar deelnemers ruim 53 miljoen euro beschikbaar gesteld aan culturele instellingen. Dit is de helft van de totale inleg van ruim 106 miljoen euro. Elf nieuwe meerjarige begunstigden werden verwelkomd. Zij ontvangen, evenals de 34 bestaande begunstigden, voor een periode van vijf jaar een structurele bijdrage. Een van deze elf nieuwkomers is de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, die met jaarlijks 200.000 euro zal worden ondersteund.

Mobiel erfgoed
Onder de nieuwe begunstigden bevinden zich meerdere instellingen die zich inzetten voor mobiel erfgoed. Naast de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zullen ook Het Spoorwegmuseum en Aviodrome ieder een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro voor collectiebeheer en presentatie ontvangen. De BankGiro Loterij geeft hiermee aan het mobiel erfgoed een belangrijke plaats toe te dichten binnen het nationaal cultureel erfgoed.
Zij hoopt dat, naast de directe mogelijkheden die de financiële bijdragen bieden, ook een zogenaamd vliegwieleffect ontstaat. Daardoor kunnen andere organisaties en overheden steun geven aan instellingen op het terrein van mobiel erfgoed.