Gemeente Leeuwarden

Klunen in de zomer met een zonneboot op je rug

Bron: The Frisian Solar Challenge (13-02-2008) In de laatste week van juni gaat de tweede editie van de Frisian Solar Challenge van start. Deelnemers uit binnen- en buitenland varen in een zelfgebouwde zonneboot langs de Friese Elfstedenroute. In zes dagen tijd leggen de zonneboten de 220 kilometer lange route zo snel mogelijk af.
De Frisian Solar Challenge is een internationaal innovatief evenement waarbij het opwekken en toepassen van zonne-energie centraal staat. Studenten en het bedrijfsleven werken vaak nauw samen om de snelste zonneboot te ontwerpen en te bouwen. Het onderste wordt uit de kan gehaald als het gaat om technisch vernuft, vernieuwende ontwerpen en vooral doorzettingsvermogen. In januari is de magische grens van 55 deelnemers al bereikt. Buitenlandse teams uit onder andere Italië, Brazilië, Groot Brittanië, Polen en België doen mee aan deze race.

Eisen
De eisen voor de deelnemende teams zijn een stuk aangescherpt. Voor de start van de eerste wedstrijd wordt een proloog gehouden. Wie langzamer vaart dan acht km per uur kan een startplaats voor de race wel vergeten. De editie van 2008 wordt dus een stuk sneller en spannender. De sponsoren Sharp en the Sun Factory leveren net als in 2006 de zonnepanelen aan voor deelnemers in de A- en B-klasse.

Klunen
De etappe Franeker-Dokkum wordt voor de deelnemers het zwaarste onderdeel uit de zonnebootrace. Er moet dik veertig kilometer worden afgelegd. De andere uitdaging is dat er net als bij de schaatselfstedentocht moet worden gekluund. Geen eenvoudige klus met een zonneboot op je rug. Dit vraagt om teamgeest, inzicht en spierkracht. Meer informatie over The Frisian Solar Challenge is te vinden op www.frisiansolarchallenge.nl