Ter Horst blij met doorbraak rond politie-cao

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is blij met de doorbraak in de impasse rond een nieuwe politie-cao. De minister heeft in de bemiddelingspoging onder leiding van Doekle Terpstra een loonbod gedaan voor 2008 en 2009. Verder zijn afspraken gemaakt over herziening van het loongebouw en de functiewaardering bij de politie. Terpstra heeft hierop de minister een voorstel voor een cao voor drie jaar gedaan waarover met de vakbonden formeel onderhandeld kan worden. De minister heeft dit voorstel inmiddels overgenomen en als formeel eindbod aan de vakbonden uitgebracht.

Ter Horst biedt de politie:

* een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 februari 2008;
* een loonsverhoging van 3,3 procent per 1 januari 2009;
* 1200 euro bruto voor alle politiemensen tot en met schaal 9 op 1 juli 2008;
* nog eens 600 euro bruto voor alle politiemensen tot en met schaal 9 op 1 juli 2009;
* in 2008 en 2009 een tegemoetkoming voor politiemensen met studerende kinderen boven de 18 jaar van 69 euro bruto per maand per studerend kind;
* de toeslag voor onregelmatig werk gaat 's avonds in om 21 uur i.p.v. om 22 uur;
* bij doorstromen naar een functie zonder onregelmatigheidstoeslag wordt deze toeslag stapsgewijs in vier jaar afgebouwd; dit maakt doorstromen aantrekkelijker;
* vereenvoudiging en herziening van het loongebouw en de functiewaardering in 2010, zowel in onderlinge vergelijking binnen de politie als in vergelijking met andere beroepen en functies. Hiervoor is maximaal 3,25 procent van de loonruimte beschikbaar.

Met dit eindbod wil Ter Horst de politie op korte termijn positief onderscheiden van wat in andere sectoren gebruikelijk is en ook op langere termijn recht doen aan het zware, risicovolle en verantwoordelijke werk van de politie.

Minister Ter Horst stelt verder voor om een overleg te starten met politievakbonden, ministeries, korpsbeheerders, hoofdcommissarissen, het Openbaar Ministerie en deskundigen van buiten de politie. In dit overleg moet een gemeenschappelijke visie ontwikkeld worden op de ontwikkeling en de maatschappelijke positie van de politie. Ook wordt in het overleg gezocht naar mogelijkheden om gebrek aan waardering en respect voor de politie weg te nemen.

Noot voor redacties (