Personeelstekorten in bouw, industrie en techniek

13/02/2008 12:00



Centrum voor Werk en Inkomen



CWI vaak ingezet voor moeilijk vervulbare vacatures

Werkgevers kampen met een groeiend aantal moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in de bouw, de industrie en de techniek staan vacatures lang open of worden helemaal niet vervuld. In veel gevallen gaat het om full-time functies op mbo- tot hbo-niveau waarvoor ervaring is vereist. Ook in de transportsector en in de zorg is er sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel. Ondanks de grote personeelsbehoefte bij werkgevers blijven de kansen op werk gering voor werkzoekende 55-plussers. Het aantal door etnische minderheden vervulde vacatures is daarentegen sterk toegenomen.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Vacatures in Nederland 2007' dat in opdracht van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is uitgevoerd.

Forse stijging moeilijk vervulbare vacatures
Werkgevers hadden het afgelopen jaar veel meer moeite om aan personeel te komen dan in 2006. Zo stonden vacatures gemiddeld langer open, bleven meer vacatures onvervuld en gebruikten werkgevers gemiddeld meer kanalen om personeel te werven. Werkgevers typeerden fors meer vacatures als moeilijk vervulbaar. Ook verwacht een toenemend aantal werkgevers binnen twee jaar problemen bij het vervullen van vacatures die oudere werknemers achterlaten. Bedrijven troffen meer maatregelen om wervingsproblemen als gevolg van de vergrijzing tegen te gaan. Ze deden dit vooral door middel van het om- en bijscholen van hun werknemers.

Meer baankansen voor etnische minderheden; kansen 55-plusser gering Het aantal vacatures dat door werkzoekenden met een etnische achtergrond werd vervuld, nam het afgelopen jaar sterk toe. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vacatures op mbo-niveau en hoger, voor een vaste baan of een tijdelijke baan met uitzicht op een vast contract. Voor werkzoekende 55-plussers blijven de kansen op werk gering. Hierin is het afgelopen jaar wel enige verbetering opgetreden.

CWI als publieke bemiddelaar
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers CWI relatief vaak inzetten voor moeilijk vervulbare vacatures. CWI heeft daarnaast ook te maken met veel moeilijk te plaatsen werkzoekenden. Een aanzienlijk deel van de bij CWI ingeschreven werkzoekenden is laaggeschoold, langdurig werkloos of ouder dan 45 jaar.





http://www.werk.nl