Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
13-02-2008

Masterrichting in samenwerking met grote advocatenkantoren Zuidas

VU biedt rechtenstudenten ervaring in topadvocatuur

In september 2008 start de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit te Amsterdam in samenwerking met dertien advocatenkantoren aan de Zuidas de masterrichting 'Ondernemingsrecht aan de Zuidas' (onderdeel van de master Rechtsgeleerdheid), in de wandelgangen ook wel 'de Zuidas Master'. De éénjarige masterrichting bereidt ambitieuze en enthousiaste studenten voor op een carrière bij vooraanstaande advocatenkantoren die zich richten op de praktijk van het ondernemingsrecht en het financiële recht.

De Zuidas van Amsterdam (het gebied aan weerszijden van de A10- Zuid, ter hoogte van het station Amsterdam Zuid/WTC) is uitgegroeid tot een internationaal zakencentrum met de hoogste concentratie advocatenkantoren in Europa. "Ooit stond de VU met haar campus midden in de weilanden. Nu staan we midden in het financiële hart van Nederland. De Zuidas is een magneet voor kennis en expertise. Met deze samenwerking kan de VU daaraan een belangrijke bijdrage leveren," aldus prof. mr. Anja Oskamp, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zij zegt: "Een samenwerking op het gebied van onderwijs is een eerste stap, maar waarschijnlijk niet de enige. Ook op het gebied van onderzoek zien wij mogelijkheden".

De opleiding is toegankelijk voor studenten met een universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid. De deelnemende kantoren zijn: Allen & Overy, Baker & McKenzie, Boekel De Neree, DLA Piper, Freshfields, Greenberg Traurig, Houthoff Buruma, Linklaters, Loyens & Loeff, NautaDutilh, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne.

In de opleiding zal de nadruk liggen op ondernemingsrecht en financieel recht, maar ook basale vakken als contractenrecht en goederenrecht komen aan de orde, zij het steeds vanuit het perspectief van de ondernemingspraktijk zoals die aan de Zuidas wordt bedreven. De opleiding combineert op die manier een degelijke academische basis met een sterke blik op de praktijk. Die praktijkblik komt verder tot uitdrukking in gastcolleges van advocaten uit de praktijk en in het feit dat studenten als verplicht onderdeel stage moeten lopen bij een van de deelnemende advocatenkantoren. De bedoeling is ook dat studenten tijdens hun stage inspiratie opdoen voor een scriptieonderwerp. Tot slot vindt een deel van de colleges plaats op de kantoren aan de Zuidas zelf, zodat studenten daar de sfeer kunnen proeven en op deze manier kennis kunnen maken met mogelijke toekomstige werkgevers.