ChristenUnie


ChristenUnie bezorgd over de RFID-chip en privacy

ChristenUnie bezorgd over de RFID-chip en privacy

woensdag 13 februari 2008 10:06 De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer oog moet hebben voor gevoeligheden rond de zogeheten RFID-chip. De partij wil van het kabinet horen dat het ,,nooit zo kan zijn dat mensen verplicht worden geïmplanteerd met een chip. De RFID-chip (Radio Frequency Identification) is een minuscule chip die gebruik maakt van radiogolven en algemeen wordt gezien als de opvolger van de streepjescode.

Alleen: doordat gebruik wordt gemaakt van draadloze techniek, kan er veel meer mee, bijvoorbeeld afrekenen bij de kassa zonder het winkelwagentje uit te laden. Ook de nieuwe OVchipkaart is ermee uitgerust.
De steeds bredere toepassing van de chip zonder aanvullende voorwaarden kan echter de privacy schaden en stuiten op gewetensbezwaren, vindt de CU. Tweede-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn brengt de bezwaren tegen de chip vanmiddag naar voren in een debat over RFID.

Privacyrisico's
Volgens Ortega moeten de voordelen van deze techniek niet uitstijgen boven het belang van privacy. Daarom moet de overheid ,,actief'' en ,,nauw betrokken'' zijn bij de ontwikkeling en invoering ervan. Daarvan is op dit moment geen sprake, hekelt Ortega de lijn van het kabinet. Dat wil volgens haar het beperken van de privacyrisico's overlaten aan de RFID-ontwikkelaars en de consument. Volgens de CU moet de overheid regelen dat een RFID-chip na aankoop van een product wordt verwijderd of uitgeschakeld, zodat het bijvoorbeeld niet mogelijk is personen of een product te blijven volgen. Ortega wil ook aandacht voor mensen met principiële bezwaren tegen RFID-chips in het paspoort waarop een biometrisch persoonskenmerk (irisscan) is opgeslagen. Zulke gewetensbezwaarden zouden als het even kan alternatieve mogelijkheden moeten krijgen waar geen RFID aan te pas komt.

Grondwet
De ChristenUnie vraagt zich verder af hoever het gebruik van RFID-chips kan gaan. Bij dieren worden ze al geïmplanteerd. Bij mensen kan dit ,,medisch gezien veel voordelen hebben''. Maar Ortega stelt dat ,,het nooit zo kan zijn dat mensen verplicht worden geïmplanteerd''. Zij wil van het kabinet weten of dat de mening deelt dat zoiets strijdig zou zijn met de Grondwet.

(Bron: Nederlands Dagblad, 13 februari 2008)