BouwNed

Ondergronds bouwen helpt druk op ruimte te verlichten 13-02-2008

Ondergronds bouwen komt steeds meer in de belangstelling te staan als instrument om de huidige forse druk op de ruimte in Nederland te helpen verlichten. En terecht, vindt Bouwend Nederland. De voordelen zijn legio en technisch zijn er nauwelijks nog grenzen aan de mogelijkheden. De extra investeringen hoeven ook het probleem niet te zijn. De functies die ondergronds worden gerealiseerd, brengen immers ook geld op.

De laatste maanden zijn op initiatief van verschillende partijen bijeenkomsten gehouden om de grotendeels nog onbenutte potentie van de ondergrond onder de aandacht te brengen. Eind november 2007 vond bijvoorbeeld het congres `Echte schatten vind je in de ondergrond' plaats, van het ministerie van VROM. Daaruit bleek al dat de ondergrond bij de rijksoverheid volop in de belangstelling staat. De laatste week van januari van dit jaar werd in Amsterdam een meerdaags congres gehouden over ondergronds ruimtegebruik: `Enlightened Underground, A Festival of Underground Space'. Tijdens dit evenement kwamen zo'n beetje alle uitdagingen en issues die spelen op het gebied van het ondergronds ruimtegebruik aan bod, tijdens een internationaal congres, bezoeken aan ondergrondse bouwprojecten in Arnhem, Amsterdam en Den Haag, en de Nationale Dag van het Ondergronds Bouwen.
Veel aandacht trok ook het ambitieuze, want naar schatting tien miljard euro kostende, plan AMFORA (Alternatieve MultiFunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Een initiatief van Strukton, architectonisch ingevuld door Architectenbureau Zwarts&Jansma uit Amsterdam. Volgens het bouwbedrijf kan de leefomgeving van Amsterdam worden verbeterd, zonder dat dit ten koste gaat van de bereikbaarheid van de stad, door een nieuwe stad onder de hoofdstad te creëren. De verantwoordelijk wethouder toonde zich enthousiast, tenminste voor zover het parkeerfuncties betreft.

Potenties
Een typerende reactie, zo meent Bouwend Nederland. Senior beleidsmedewerker bouwcondities Mathieu van Rooij: "Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de potentie van de ruimte die we onder maaiveld nog tot onze beschikking hebben. Het zou echt een gemiste kans zijn als van dit soort initiatieven uiteindelijk alleen een veredelde ondergrondse parkeervoorziening zou overblijven. Er zijn tal van andere functies die ondergronds kunnen worden geplaatst, waardoor er bovengronds de nodige ruimte bespaard kan worden. Zeker in een vol land als Nederland zijn de voordelen daarvan te groot om te laten liggen. Alleen al op het gebied van de leefbaarheid is er nog een hele wereld mee te winnen."
Volgens Bouwend Nederland is het onontkoombaar dat ondergronds ruimtegebruik de komende jaren een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. Omdat de druk op de ruimte boven de grond toeneemt, verschuiven steeds meer functies van de bovengrond naar de ondergrond (zoals parkeergarages, bioscoopzalen, winkeltraverses, tunnels en stations). Er komen ook steeds meer projecten met opslag voor warmte en koude. En er ligt inmiddels 1,7 miljoen kilometer kabels en leidingen in de ondergrond. Om een goed gebruik van de ondergrond te bevorderen en conflicten tussen verschillende gebruiksfuncties te vermijden, is het wel noodzakelijk dat op een nieuwe manier naar de inrichting van de ondergrond wordt gekeken, vindt Bouwend Nederland. Temeer omdat het optimaal benutten van de potentie van de ondergrond kan bijdragen aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit boven de grond. Het is daarom belangrijk om bij het maken van ruimtelijke plannen de onder- en bovengrond in samenhang te bekijken.