AutoRai

De nieuwe Chevrolet Aveo: opvallend uiterlijk, instapmodel met benzinemotor

(2/13/2008)
Het Kalos succesverhaal is in 2002 begonnen en werd in 2006 succesvol uitgebreid met de komst van de Aveo sedan. Sinds 2002 zijn er meer dan 440.000 autoâs uit deze modelreeks verkocht in geheel Europa. Dit model heeft dus een belangrijke rol gespeeld in het succes van Chevrolet, dat ook in 2007 weer stijgende verkoopcijfers liet noteren. In 2007 werden in Europa in totaal 457.200 Chevrolets verkocht.

Vanaf het voorjaar van 2008 is de opvolger van de Kalos leverbaar bij de Chevrolet-dealers. De meest opvallende kenmerken van dit ingrijpend gewijzigde model zijn: het opvallende uiterlijk, het hoogwaardige interieur en een nieuwe, nog efficiëntere benzinemotor. Net zoals zijn sedan stalgenoot draagt ook het nieuwe hatchback model in heel Europa de typeaanduiding Aveo. Zoals alle Chevrolets zal hij ook veel âvalue for moneyâ voor het geld bieden.

"De Aveo is het belangrijkste model in de modelreeks van Chevrolet Europe," aldus Betty Moscato, Director Brand & Marketing van Chevrolet Europe. âIn 2007 hebben ruim 111.000 mensen in Europa de keuze voor een Aveo/Kalos gemaakt. Met de nieuwe hatchbackmodellen, die uiterlijk ingrijpend zijn opgewaardeerd, zal deze modellijn een belangrijke bijdrage blijven leveren aan het succes van ons merk."

Net zoals zijn voorganger is het nieuwe model in de klasse van compacte autoâs bedoeld voor diverse doelgroepen â in West Europa voornamelijk voor gezinnen met twee autoâs die de Aveo vooral ook gebruiken in het stadsverkeer dankzij de wendbaarheid en de prima handling. Op de ontluikende markten van Centraal en Oost Europa, alsmede op bepaalde markten in Zuid Europa worden modellen als de Chevrolet Aveo ingezet als pure gezinsauto.

De Aveo hatchback spreekt ook de nieuwe designtaal van Chevrolet, gekarakteriseerd door de grote horizontale gedeelde radiator grille met een dwarse balk en het merklogo pront in het midden. Tot de dynamische details behoren grote, gebogen koplampen van helder glas en mistlampen onder de bumper. De motorkap volgt de lijn van de radiatorgrille. Opvallende contouren die doorlopen tot de A-stijl onderstrepen het sportieve karakter.

Het zijaanzicht wordt gedomineerd door de stoere schouderlijnen van het koetswerk en de dynamische flanklijn die van het voorportier naar de achterklep loopt. De achterkant van de auto wordt overheerst door de stevige bumper en de ronde achterlichten met helder glas.

Het interieur is uitnodigend en heeft een moderne uitstraling. Het instrumentenpaneel heeft vier duidelijke, met chroom afgewerkte meters en een middenconsole met strakke luchtopeningen, een volledig geïntegreerde radio en grote, makkelijk te bedienen draaiknoppen voor de airconditioning. De gladde kunststof oppervlakken en de zachte afwerking van het dashboard, alsmede het bovenste deel van de portieren zijn vervaardigd van plezierig aanvoelend materiaal.

De nieuwe Aveo is iets gegroeid en is vier centimeter langer dan zijn voorganger. De belangrijkste gegevens:

Aveo hatchback

Lengte (m)

3,92

Breedte (m)


1,68

Hoogte (m)


1,51

Wielbasis (m)


2,48

Inhoud bagageruimte (L)

220 - 980

Er is keuze uit twee krachtbronnen voor de Aveo: een nieuwe 1.2-liter motor van 84 pk en de geoptimaliseerde 1.4-liter motor die nu 98 pk levert. De grootste motor is optioneel ook leverbaar met een automatische transmissie. Technische kenmerken van de nieuwe benzinemotor zijn: twee bovenliggende nokkenassen met kettingaandrijving en een zogenaamd âport deactivation systemâ met kleppen in de luchtinlaatopeningen.

Beide motoren zijn spaarzamer dan hun voorgangers waar het het brandstofverbruik betreft. Ondanks het gestegen motorvermogen is het gemiddeld verbruik van de 1.2 liter motor met 14% afgenomen, en van de
1.4 liter motor met 10%.