Gemeente Bedum


Buurt kan prima leven met skatebaan aan de Vlijt

13 februari 2008
De in 2006 geopende skatebaan aan De Vlijt in Bedum wordt door het merendeel van de omwonenden geaccepteerd. Wel ervaren buurtbewoners overlast door hangjeugd die na de sluiting van de baan om tien uur s avonds bezit neemt van de voorziening. Deze conclusies trekt de gemeente na een enquête die eind vorig jaar onder omwonenden werd gehouden. De enquête door de gemeente volgde op een toezegging aan buurtbewoners om de baan een jaar na de opening te evalueren. Eind vorig jaar zijn alle omwonenden door de gemeente met een vragenlijst benaderd. Meer dan de helft (55%) van de ruim 40 uitgezette lijsten werd teruggestuurd.

Uit de beantwoording blijkt dat de overlast door de skatende jeugd minimaal is: minder dan tien procent van de omwonenden geeft aan met een zekere regelmaat overlast te ondervinden. Die overlast is overigens in doorsnee niet afkomstig van de jeugd die op de baan skate; er wordt vooral overlast ondervonden van jongeren die de baan na sluitingstijd tien uur s avonds - als hangplek gebruiken. Uit de enquête blijkt verder dat het toezicht door de politie als onvoldoende wordt ervaren. Deze uitkomsten zijn voor het gemeentebestuur aanleiding om bij de politie op meer toezicht aan te dringen. Veel buurtbewoners ervaren de verlichting van de baan als onvoldoende. De gemeente overweegt nu verlichting op de baan te plaatsen. Een meerderheid van de buurtbewoners geeft aan geen problemen te hebben met de sluitingstijd van de baan. Het college wil daaraan dan ook niet tornen.

De skate-elementen op de baan vallen geregeld ten prooi aan bekladding. Met de schoonmaak daarvan is veel gemeentelijk geld gemoeid. De gemeente overweegt daarom de baan op te fleuren. Gedacht wordt aan een project waarin de skatende jeugd en buurtbewoners onder professionele begeleiding van een kunstenaar gezamenlijk de baan gaan aankleden. Hoewel de meningen onder omwonenden over een dergelijke opknapbeurt verdeeld zijn, gaat de voorkeur van de gemeente toch naar een dergelijk project uit. Ervaring leert dat de bekladdingen afnemen als zulke objecten professioneel zijn beschilderd. Omwonenden en de gebruikers van de baan worden nauw betrokken bij het project. De buurtbewoners zijn door de gemeente inmiddels over de uitkomsten van de enquête geïnformeerd.