Gemeente Binnenmaas

Halfmiljoenste bezoeker milieustraat RAD Hoeksche Waard

Op dinsdag 12 februari 2008 verwelkomde mevrouw A.C. Callewaert-de Groot, voorzitter van het bestuur, de halfmiljoenste bezoeker op de milieustraat van de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) in Westmaas.

Dhr. B. Boer uit s-Gravendeel bracht een bezoek aan de milieustraat om er onder andere een bankstel in te leveren. Hij was daarmee de 500.000e bezoeker en ontving uit handen van mevrouw A.C. Callewaert-de Groot een prachtige touchbin.

Hiermee is opnieuw bewezen dat de milieustraat sinds de start in november 1999 voorziet in een duidelijke behoefte. De inwoners van de Hoeksche Waard kunnen bij deze laagdrempelige voorziening makkelijk hun afval kwijt. En tegelijkertijd leveren zij een succesvolle bijdrage aan de afvalscheidingdoelstellingen in de Hoeksche Waard.

Per kalenderjaar mag per adres zes keer maximaal een kubieke meter afval aangeboden worden bij de milieustraat. De registratie van deze bezoeken is volledig geautomatiseerd via een pasjessysteem. Ieder jaar krijgen alle inwoners in de Hoeksche Waard een nieuwe toegangspas.

In de ruim 8 jaar dat de milieustraat in gebruik is hebben de Hoekschewaarders samen ruim 110 miljoen kilo aangeleverd. Dit komt neer op gemiddeld zon 220 kilo per bezoek. Ieder jaar blijkt opnieuw dat de bezoekersaantallen toenemen. In het jaar 2000 werden nog 50.000 bezoekers genoteerd terwijl vorig jaar de slagboom bijna 69.000 keer is gegaan.

Zes dagen per week kunnen inwoners van de Hoeksche Waard bij de milieustraat terecht om meer dan 25 soorten verschillende afvalstromen gescheiden in te leveren. Dit afval wordt op de meest milieuverantwoorde manier verwerkt.

Het grootste deel wordt door diverse verwerkers gerecycled en krijgt een nieuwe bestemming. Zo wordt bijvoorbeeld het ingezamelde hout afhankelijk van aard en samenstelling ingezet voor allerlei nieuwe toepassingen, variërend van de vervaardiging van diverse soorten spaanplaat tot brandstof voor energiecentrales. Het ontvangen puin (circa 5.600 ton per jaar) gaat naar puinbrekers toe, die er granulaat van maken voor onder meer de wegenbouw.

De meest opvallende afvalstroom is het takkenafval. Dit afval wordt binnen de regio door de firma Van der Schee in Goudswaard tot compost verwerkt. Het compost wordt vervolgens door de agrariërs in de Hoeksche Waard als grondverbeteraar over het Hoeksche Waards landschap verspreid.

Bepaalde afvalsoorten zoals bijvoorbeeld het klein gevaarlijk afval, geïmpregneerd tuinhout en asbesthoudend afval zijn niet meer voor hergebruik geschikt. Per afvalsoort zijn er diverse verwerkingsmethoden die variëren van het onder hoge temperatuur verbranden tot het gecontroleerd storten op een stortplaats.

Per jaar wordt door de RAD meer dan 54.000 ton afval verwerkt. Hiervan wordt ongeveer 60% gescheiden verwerkt. De inwoners van de Hoeksche Waard produceren hiermee gemiddeld 10% meer afval dan de gemiddelde Nederlander. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat het welvaartsniveau in de Hoeksche Waard ook bovengemiddeld is.

De doelstelling van de RAD is om de hoeveelheid afval te verminderen en het percentage gescheiden afval te verhogen. Juist in deze tijd waarin de gevolgen van de milieudruk zichtbaar worden en steeds meer het besef doordringt dat afval juist een grondstof moet zijn.

Dit is een persbericht van de RAD

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl