Gemeente Enschede

Acties Veiligheidshuis Enschede onder de loep genomen

Convenant tussen justitie, politie en gemeente één jaar van kracht

In februari van het jaar 2007 hebben de officier van justitie, de politiechef en de burgemeester en het college van B&W een convenant opgesteld. Hierin zijn acties rond twaalf speerpunten benoemd, die onder noemer `Veiligheidshuis Enschede' extra aandacht krijgen binnen het veiligheidsbeleid. Nu het convenant één jaar loopt zijn de resultaten per speerpunt in kaart gebracht. Er is geen aanleiding om nieuwe speerpunten toe te voegen of onderdelen af te laten vallen. Wel worden van enkele speerpunten de doelstellingen voor het komende jaar aangepast.

Algemene resultaten
Uit de inventarisatie blijkt dat de deelnemende partners elkaar goed kunnen vinden binnen het samenwerkingsverband. Van de negentig concrete acties die in het convenant zijn opgenomen, is na één jaar 60% in uitvoering. Een deel kan inmiddels als afgerond worden beschouwd. De overige acties zijn in voorbereiding en starten in 2008. Mede omdat uit de inventarisatie blijkt dat het lastig is om resultaten op een afzonderlijk veiligheidsprobleem toe te schrijven aan de inzet van de convenantpartners, wordt gewerkt aan verbetering van de meetbaarheid. Het stellen van concrete doelen past daarbij.

Speerpunten
Opvallende uitkomsten zijn de daling van 50% van het aantal delicten gepleegd door de zeer actieve veelplegers, die sinds 2004 worden gevolgd. In totaal zijn er circa 130 zeer actieve veelplegers. Punt van zorg is de toename van het aantal veelplegers. Binnen deze groep van ongeveer 300 personen is een stijging van 15% van het aantal delicten waargenomen. Op het gebied van huiselijk geweld is al enkele jaren een toename van het aantal meldingen te zien die deels kan worden toegeschreven aan de verhoogde aandacht ervoor. Uit de monitor blijkt dat het recidivecijfer, de daders die weer in de fout gaan, na een eerdere daling weer wat stijgt. In 2008 wordt naar verwachting een nieuwe wet van kracht (Wet Tijdelijk Huisverbod) die nieuwe mogelijkheden moet bieden om deze problemen aan te pakken. Bij de woninginbraken is sprake van een lichte toename in het aantal meldingen. Gestreefd wordt naar stabilisatie en een ophelderingspercentage van 20% (nu 12%). Het aantal geweldsmisdrijven op straat is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van eerdere jaren. Wel is, ten opzichte van 2006, een duidelijke afname te zien van het aantal misdrijven in de binnenstad. Veel aandacht gaat dit jaar uit naar het verder terugdringen van overlast in de wijken en naar de jeugd, zoals het bevorderen van veiligheid op scholen en in uitgaansgelegenheden, het terugdringen van alcoholgebruik op jonge leeftijd en het voorkomen van jong gestarte criminele carrieres. De aanpak van drugs blijft de aandacht houden. Zo is een vergunningenstelsel ingevoerd voor smart- en growshops. Voor de brandweer is lokaal de ambitie vastgesteld dat de brandweer meer dan 90% van de inzetten binnen de vastgestelde tijdsnorm op de plaats van het incident is, de zogenaamde opkomsttijd. Deze ambitie wordt ook gehaald.

13 februari 2008