12.000 bed rijven wereldwijd ontfermen zich over Nederlandse studenten

13/02/2008 12:23



De Unie



Combi-stagebank dicht (cultuur)kloof tussen student in Nederland en internationale bedrijven.

Datum 13-februari 2008- Van de ongeveer 500.000 studenten in het hoger onderwijs loopt circa 2% stage in het buitenland. Andere studenten komen nimmer, of pas veel later, in aanraking met andere buitenlandse werkculturen. In een snel globaliserende economie plaatst deze nieuwe generatie werknemers zich hierdoor onbewust automatisch op achterstand. Dat moet snel veranderen zeggen o.a. werknemers, werkgevers en politici. Via een tweetal nieuwe initiatieven, het internationale 3D-internship (www.3D-internship.com) en de 3D-stagebank ( www.3D-stagebank.nl), willen zij bewerkstelligen dat in de komende jaren versneld studenten uit Nederland, met name in het buitenland stage kunnen lopen bij ondernemingen en organisaties. De 3D-stagebank richt zich hoofdzakelijk op de Nederlandse arbeidsmarkt, terwijl de 3D-internship zich focust op de internationale arbeidsmarkt. Deze unieke combi-stagebank werkt samen met 12.000 bedrijven wereldwijd. Dit nieuwe digitale stageplatform slaat tevens een brug tussen studenten met een bi-culturele achtergrond en bedrijven. Een geautomatiseerde procedure maakt het mogelijk dat wensen van studenten en bedrijven naadloos op elkaar worden afgestemd, waarbij de culturele achtergrond van de student geen enkele rol meer speelt. Diepgewortelde (informele) vooroordelen worden op deze wijze uitgebannen. De computer maakt het nu mogelijk dat elke student in de dagelijkse praktijk ook daadwerkelijk gelijke (stage)kansen krijgt. Het ontwikkelen van cross-culturele competenties staat bij de combi-stagebank centraal.

Deze combi-stagebank wordt op woensdagmiddag 13 februari 2008 gelanceerd door Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) op de Haagse Hogeschool (www.projectfullcolor.nl) tijdens het stagedebat 'geen praatjes maar stages'. Het stagedebat is een initiatief van een groot aantal organisaties en instellingen. De combi-stagebank is een initiatief van De Internetvakbond, met de steun van de Landelijke Studentenvakbond en De Unie. In het comité van aanbeveling nemen o.a. deel: Harry Starren (directeur De Baak opleidingsinstituut VNO/NCW), Marcel van Bronswijk (R.v.B Schouten & Nelissen Groep) en Arie Kraaijeveld (voorzitter platform bèta-techniek).

Diverse reacties:

Lisa Westerveld, voorzitster van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): "Het is belangrijk dat studenten grensoverschrijdend bezig kunnen zijn om goed te kunnen inspelen op een geïnternationaliseerde arbeidsmarkt. Een kennisrijke stage is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde. De stagebank maakt het mogelijk om deze doelstelling mee te helpen realiseren."

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken): "Ik juich het initiatief van De Internetvakbond, gesteund door De Unie en de LSVb van harte toe. 3D-Internship.com biedt studenten en werkgevers over de hele wereld de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen."

"Voor bijna alle ondernemingen, of ze nu (middel)groot of klein zijn, is deze stagebank een effectieve en eigentijdse manier om in een krapper wordende arbeidsmarkt, hun goede mensen vroegtijdig binnen te halen", meldt Licisca Kruse van de Internetvakbond.





http://www.deunie.nl


Noot voor de redactie: