Partij van de Arbeid

Sportimpuls ontwikkelingslanden

13-02-2008 11:55

Staatssecretaris Bussemaker en minister Koenders geven met een investering van zestien miljoen euro een nieuwe impuls aan sportinitiatieven in ontwikkelingslanden. Bussemaker: Sport draagt bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden en is een dankbaar middel om mensen te benaderen en voor te lichten.

Tijdens de presentatie van een notitie over sport en ontwikkelingssamenwerking maakte staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de investering van 16 miljoen bekend. Samen met minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking lichtte zij haar beleid voor de komende jaren toe. Met een deel van dit bedrag kunnen Nederlandse sportorganisaties in tien verschillende ontwikkelingslanden projecten opzetten. Ook ambassades krijgen middelen om sportprogrammas te ondersteunen. Bussemaker: De reden is dat sport zich heeft bewezen als middel om armoede te bestrijden, wederopbouw te stimuleren en welzijn te bevorderen.

Met deze maatregel sluit het kabinet aan op de oproep van de Verenigde Naties om sport te integreren in de programmas die opgezet zijn om de Millennium Doelstellingen te behalen. Een onderdeel van deze doelstellingen is het uitbannen van HIV, AIDS en andere ziekten. Mensen die een opleiding tot trainer of sportinstructeur volgen, zouden gelijk op andere terreinen geschoold kunnen worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook voorlichting geven over HIV. Bussemaker: Een kans voor open doel!

PvdA Tweede-Kamerlid Chantal Gillard vindt het een goed initiatief. Sport verbroedert altijd, dit is vooral hard nodig in landen waar etnische en religieuze tegenstellingen voor de meest gruwelijkste strijd zorgen. Er wordt speciale aandacht gegeven aan de positie van vrouwen in de samenleving. Door te sporten kunnen vrouwen uit hun isolement breken.

Bussemaker heeft het NOC*NSF gevraagd een plan van aanpak te ontwikkelen dat moet bestaan uit tien meerjarenprogrammas voor tien verschillende landen. In deze programmas zullen Nederlandse organisaties intensief samenwerken met lokale partners. Gillard: We moeten nu waakzaam blijven dat al onze mooie plannen wel aansluiten bij de vraag op lokaal niveau in de landen zelf, maar vooral ook dat we sport duurzaam gaan integreren in de ontwikkelingsagenda.

De volledige toespraak van staatssecretaris Bussemaker is hier te vinden>

Minister Koenders geeft een reactie op het Radio 1 Journaal >