Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Knelpunten Noordereiland: wordt vervolgd

Het Jan Eleveld op het Noordereiland wordt de komende twee, drie jaar niet bebouwd. Die geruststellende mededeling had dagelijks bestuurder Gülami Yesildal donderdag 7 februari voor bewoners en leden van de commissie Bloemhof-Noordereiland.

Prins Hendrikkade Park
Het onderwerp was diezelfde dag in de gemeenteraad besproken. Vanuit de stad is 15.000 euro beschikbaar voor een park op deze locatie.

Terugkoppeling gesprekken
Op de agenda voor de commissie stond een terugkoppeling door bestuurder Robbert Baruch over gesprekken met de Bewonersvereniging Noordereiland (BVN) en de VVE Koopvaardijhof. Insprekers waren BVN-voorzitter Marijke Verhoeff en de heer De Graaff van de VVE. Eerstgenoemde stelde vragen over het Jan Eleveld en klaagde dat de uitvoering van bepaalde werkzaamheden - bijvoorbeeld het herstel van grondspotjes op de Maaskade - lang op zich laat wachten. De Graaff zei met Baruch een aantal punten verder te willen bespreken.

Straatverlichting
In het vragenhalfuur maakte een bewoner van de Koopvaardijhof bezwaar tegen de voorgenomen verwijdering van lamellen in de straatverlichting, waardoor hij in huis lichtoverlast verwacht. Baruch zei dat hierover e-mails van meerdere bewoners waren binnengekomen. Toen hij na overleg met de VVE opdracht had gegeven voor de werkzaamheden, wist hij niet dat de bewoners hierover verdeeld waren. Het werk wordt nu stopgezet in afwachting van nader overleg met de VVE.

Communicatie
De constatering van Celina do Patrocinio (PvdA) dat de communicatie tussen de BVN en het dagelijks bestuur niet goed loopt (het was bijvoorbeeld niet bekend dat de wijkregisseur weg is), werd door Baruch tegengesproken. Wij zijn goed aanspreekbaar, en ik ben meermalen op de Koopvaardijhof geweest. Het probleem is dat op sommige vragen het antwoord nee is.

Extra invalidenparkeerplaatsen
Een voorbeeld is de aanvraag voor extra invalidenparkeerplaatsen niet op naam bij de Koopvaardijhof. Die is afgewezen omdat dit niet geen beleid is en er volgens Baruch geen sprake is van ontoelaatbare parkeerdruk.

Rivierparken
De 1,6 miljoen euro voor het Noordereiland van het project Rivierparken (groencompensatie voor de aanleg van de Maasvlakte) komt in de volgende fase beschikbaar (vanaf 2009). Daarover vindt momenteel een briefwisseling plaats met het college van burgemeester en wethouders, zei Baruch. Eén van de volgende stappen is het schrijven van een masterplan.

Rode stenen
Er is nog geen oplossing voor het kleurverschil in de nieuwe bestrating rond de Koopvaardijhof. Voor de laatste dertig meter is een andere steensoort gebruikt omdat de oorspronkelijke niet meer wordt geleverd. Gemeentewerken is op zoek naar een soort die er veel op lijkt, vertelde Baruch. Als het hele stuk in een nieuwe steensoort moet worden gelegd, gaat dat veel geld kosten. Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) pleitte er met klem voor om hiervoor een claim neer te leggen bij de uitvoerders (gemeentelijke diensten): Ik wil weten wat er fout is gegaan.

Overlast
Baruch antwoordde dat dat zo niet werkt: Het is niet mogelijk hiervoor een rechtszaak te starten en het is belangrijk om naar de toekomst te kijken. Ik weet nog niet of er een alternatieve steensoort is en wat het gaat kosten. De zaak wordt vervolgd. Vanwege tijdgebrek werden de knelpunten horecaoverlast en geluidsoverlast tram doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.

(foto: Koopvaardijhof.)