Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Katendrecht als voorbeeld voor schoolsportvereniging

Hoewel het project als proef is begonnen, lijken de eerste vijf schoolsportverenigingen van Rotterdam nu al aan te tonen een succesvolle oplossing te zijn voor bewegingsarmoede in Rotterdamse achterstandswijken.

250e lid
Een half jaar na de officiële start heeft het 250e lid zich voor een schoolsportvereniging aangemeld.

Oplossing
Schoolsportverenigingen zijn dé oplossing voor wijken waar weinig tot geen sportverenigingen zijn. Hier is de drempel voor (de ouders van) kinderen vaak te groot om lid te worden van een sportclub, die vaak ook kilometers ver weg ligt.

Drempel
Het principe van een schoolsportvereniging moet deze drempel wegnemen: als kinderen niet naar een sportvereniging kunnen komen, dan komt de vereniging naar de kinderen toe.

Competitie
In een gymzaal of op een veldje bij de school geven sportverenigingen uit andere wijken de kinderen telkens enkele keren per week training. Zodra de kinderen de sport enigszins onder de knie hebben, gaan ze in het weekend deelnemen aan competitiewedstrijden op de hoofdlocatie van de deelnemende sportclub. Na een korte proefperiode betalen ze dan ook de reguliere contributie aan de club.

Pilot geslaagd
In januari is het 250e kind lid geworden van één van de vijf schoolsportverenigingen in Rotterdam. Het succes verrast ons gedeeltelijk, zegt Gwenda den Heeten, projectleider schoolsportverenigingen bij Rotterdam Sportsupport. Mede door een geslaagde pilot in 2005 in Katendrecht wisten we dat het concept goed was, maar toch waren er vragen. Vormt de contributie een te grote drempel voor een lidmaatschap? Zijn ouders, die onmisbaar zijn in het succes van het project, bereid om zich in te zetten? De resultaten bij de schoolsportverenigingen in Afrikaanderwijk, Beverwaard, Katendrecht, Pendrecht en Schiemond zijn het signaal dat we het project voort gaan zetten in andere Rotterdamse wijken. Op deze manier kunnen we nog vele honderden kinderen aan het sporten krijgen.

Informatie
Meer informatie over schoolsportverenigingen:
www.schoolsportvereniging.nl.