Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Chemie en energie (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

13 februari 2008, Utrecht
------

Sluiting Polaroid komt niet als een verrassing

De Polaroid-fabriek in Enschede, producent van kant-en-klaarfilmpjes, gaat per 1 juli dicht. Zo'n 180 werknemers verliezen daarmee hun baan. De sluiting komt overigens niet als een verrassing, zegt CNV-onderhandelaar Nicole Engmann.

"De werknemers zagen het al heel lang aankomen. Door de opkomst van digitale fotografie is de vraag naar direct-klaarfilmpjes zo drastisch afgenomen, dat iedereen wist dat het hier op een gegeven moment einde oefening was. Verbaasd zijn we dus niet, maar het blijft natuurlijk wel heel vervelend voor de mensen die er nog werken."

Bij Polaroid is de afgelopen jaren voortdurend gereorganiseerd, waarbij honderden banen verloren zijn gegaan. "De 180 overgebleven werknemers kunnen gelukkig terugvallen op een al eerder afgesloten sociaal plan", zegt Engmann. "Ze kunnen kiezen voor een outplacement-traject, waarbij ze twee jaar worden doorbetaald, of voor een eigen budget. Voor 58-plussers is er een aparte regeling."

Volgens Engmann is er overigens nog een kans dat niet alle banen verloren gaan. "Misschien blijft er werk voor enkele tientallen mensen, in de logistiek of in de research. In maart komt daarover meer duidelijkheid."

Op 29 februari is er op de vestiging van Polaroid een informatie- en banenmarkt voor de werknemers die hun baan kwijtraken. Naast het CNV, is daar bijvoorbeeld ook UWV en Randstad aanwezig.