PvdA Europees parlement


Europa mag niet op slot

13 februari 2008

Jan Marinus Wiersma EU moet maatregelen VS niet klakkeloos overnemen. De Europese Commissie wil de bewaking van de buitengrenzen van de EU versterken. Vandaag kwam eurocommissaris Frattini met nieuwe plannen. Hij stelt voor elke niet-Europeaan voortaan aan de grens te registreren wanneer hij of zij de EU binnenkomt of verlaat. Tevens wil Frattini hun biometrische gegevens, waaronder vingerafdrukken, opslaan en bewaren.

Door deze registratie wordt meteen duidelijk wanneer iemand langer in de EU blijft dan zijn visum toestaat. Met het gebruik van biometrische gegevens kan voorkomen worden dat mensen met valse papieren de EU binnenkomen. Het pakket aan nieuwe maatregelen van de Europese Commissie is vooral bedoeld om illegaal verblijf in de EU tegen te gaan.

PvdA-europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma bevestigt de noodzaak van een goede controle van de buitengrenzen. "Zeker nu we onlangs het Schengen-gebied met negen landen hebben uitgebreid en de interne grenscontroles hebben opgeheven is het van cruciaal belang om te zorgen dat we de bewaking van de buitengrenzen goed op orde hebben".

Maar Wiersma twijfelt aan de nieuwe plannen van commissaris Frattini: "Laten we toch eerst de vele maatregelen die we hebben genomen om bijvoorbeeld het terrorisme te bestrijden goed uitwerken en toepassen. Die beveiligingssystemen kunnen afdoende zijn."

Commissaris Frattini stelt ook voor om aan reizigers van buiten de EU vooraf hun persoonlijke gegevens op te vragen. Deze kunnen dan van te voren tegen het licht worden gehouden. Eenmaal geregistreerd, kunnen reizigers wel makkelijker de EU in en uit.

Wiersma blijft kritisch: "Natuurlijk moet de EU voorkomen dat mensen hier illegaal verblijven en dat zij die een gevaar vormen geen toegang krijgen tot de Europese lidstaten, maar daarom moeten we niet naar een situatie die duidelijk afgekeken is van de VS. We mogen Europa niet op slot gooien. Ik wil de garantie dat de voorgestelde maatregelen geen extra belemmeringen vormen voor reizigers uit de grensregio's, studenten, zakenmensen en toeristen." Bovendien is Wiersma sceptisch over het nut van het massaal verzamelen en jarenlang opslaan van vingerafdrukken.