Vereniging Milieudefensie

Hooggerechtshof Filipijnen negeert protest Shell

Oliedepot Filipijnen moet dicht

Amsterdam/Manilla, 13 februari 2008 -- Het hooggerechtshof in de Filipijnen heeft vandaag Shell opgedragen binnen 90 dagen met een sluitingsplan te komen voor het oliedepot Pandacan in Manilla. Er zijn grote milieu- en veiligheidsproblemen met dit depot waar Shell mede-eigenaar van is. In maart 2007 droeg het Filipijns gerechtshof het gemeentebestuur van Manilla al op het oliedepot te sluiten. Shell en andere oliemaatschappijen gingen hier tegen in beroep. Het gerechtshof heeft nu haar eerdere uitspraak bevestigt en de duimschroeven aangedraaid. De lokale rechtbank in Manilla moet erop toezien dat de oliemaatschappijen binnen 90 dagen een uitgebreid sluitingsplan maken, inclusief plannen voor verplaatsing van het depot.

Het gerechtshof oordeelde dat het grondwettelijke recht op leven zwaarder weegt dan de kosten die de oliemaatschappijen zouden hebben om het depot te verplaatsen. Het depot ligt in een dichtbevolkt gebied van hoofdstad Manilla. Gassen en andere verontreiniging van het depot, zorgen voor een aanhoudende stroom van klachten van lokale bewoners.
Milieudefensie strijdt, samen met lokale partners Fenceline Community for Human Safety and Environmental Protection en United Front to Oust Oil Depots, al jarenlang voor sluiting van het Pandacan-depot. Al in 2001 besloot het gemeentebestuur van Manilla dat het oliedepot dicht moest. Shell trok zich daar niks van aan. Juni 2006 diende Milieudefensie, samen met haar partners in de Filipijnen en haar koepel Friends of the Earth International, een klacht in bij de OESO. Het Nationaal Contactpunt in Nederland dat de klacht behandelt, bezoekt dit voorjaar de Filipijnen.

Uitspraak Gerechtshof 13 februari 2008 PDF (78 pagina's)

Persbericht 7 maart 2007