Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws van de gemeenteraad

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft op maandag 11 februari vergaderd en informeert u over de onderwerpen die besproken zijn en de besluiten die genomen zijn door de raad.

Gasten van de raad

Gasten van de raad in de raadzaal

Bij de opening van de vergadering zijn de drie Gasten van de raad welkom geheten door de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Van Doorne.

Speech burgemeester Van Doorne

Bij de eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar sprak de burgemeester de gemeenteraad toe. In de speech werd het belang van het besturen van de gemeente onder de aandacht gebracht.

Capelse Muziekschool

In het vragenhalfuurtje stelde mw. Breedveld (CDA) vragen over de Capelse muziekschool aan wethouder Jacobs van cultuur. Het CDA wilde van de wethouder horen wat zijn visie is ten aanzien van de muziekschool als belangrijke voorziening in de gemeente Capelle aan den IJssel. In zijn verleden als raadslid was wethouder Jacobs van mening, dat de muziekschool een goede voorziening was. De muziekschool oude stijl, komt steeds meer onder druk te liggen, omdat de jeugd, steeds vaker wisselt van instrument. Het plan van aanpak voor de muziekschool wordt op dit moment bestudeerd door het college en er zal worden bekeken welke onderdelen of welke kennis behouden kan worden. De wethouder zal in de commissie Dienstverlening van dinsdag 11 maart meer informatie geven over dit onderwerp en over het plan van aanpak.

Daarnaast vroeg mw. Breedveld of de wethouder bereid is om met voorstellen te komen voor het in stand houden van een volwaardige muziekschool die past bij de grootte van een gemeente als Capelle aan den IJssel. Wethouder Jacobs heeft twijfels bij het behoud van een volwaardige muziekschool en zegt toe over de muziekschool met de commissie Dienstverlening in gesprek te gaan op 11 maart. De CDA-fractie vroeg de wethouder om met creatieve voorstellen te komen bij de Voorjaarsnota, die inhouden dat de muziekschool in haar brede culturele aanbod kan voortbestaan en te behouden voor Capelle aan den IJssel. De heer Jacobs is bereid tot creatieve voorstellen, maar deze voorstellen kunnen pas volgen als er meer duidelijkheid is over de toekomst van de muziekschool waarschijnlijk bij de voorjaarsnota. Ook deze vraag zal aan de orde komen in de commissie Dienstverlening.

Deelname landelijke opschoondag

Ook dit jaar wordt de Week van Nederland Schoon gehouden. Op zaterdag 15 maart zal de Landelijke Opschoondag plaatsvinden. Op die dag zullen in heel Nederland mensen de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen. Meedoen aan de Week van Nederland Schoon en de Landelijke Opschoondag is een middel om de aandacht op afval te richten. Mw. Verweijen-Steenaart (Groen Links) vraagt het college of Capelle hieraan gaat meedoen? En als Capelle niet meedoet, welke actie het College organiseert om de inwoners meer bewust te maken van het scheiden van afval. Wethouder Binnendijk gaf aan dat er contact is geweest met de scholen om deel te nemen aan deze opschoondag. Deze week wordt de reactie van de scholen bekend en zal het college de raad informeren via de collegebrief.

Landelijk rookverbod

Mw. Harmsen- Spruyt (ChristenUnie) stelde de vraag aan het college hoe er om zal worden gegaan met het landelijk rookverbod in de Capelse horeca. In Capelle zijn er twee overdekte winkelcentra met horeca. In de horeca zal niet meer gerookt mogen worden. In het overdekte winkelcentrum mag door het winkelende publiek gerookt worden, maar door de bezoekers van de Capelse horeca niet. Mw. Harmsen-Spruyt vroeg of horeca ondernemers het rookverbod moeten handhaven voor klanten die zitten in het overdekte gedeelte buiten het pand. De ChristenUnie pleitte voor het rookvrij maken van het hele overdekte winkelcentrum. Volgens wethouder Binnendijk zal dit onderwerp met de ondernemers van de Koperwiek en de Terp op korte termijn worden besproken.

Hockeyclub Capelle

De voorzitter dhr. C. L. Berg maakte gebruik van het inspreekrecht en pleitte voor de vervanging van het tweede kunstgrasveld van HCC door een semi waterveld toe te voegen aan het herinrichtingsplan Sportpark Schenkel of gelijktijdig met de voorgenomen herinrichting te laten plaatsvinden.

Voorstel tot het voteren van een krediet van 8.750.000,-- voor de herinrichting van Sportpark Schenkel

Alle fracties zijn blij dat er een plan is voor de herinrichting van Sportpark Schenkel en willen dat er snel gestart wordt met de herinrichting. Dit plan is tot stand gekomen in overleg met de sportclubs en de Capelse Sportfederatie. Er is een afbeelding gemaakt van de oude en de nieuwe situatie.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden van het oprichten van een BV Sport. Het oprichten van deze BV zou mogelijk kunnen leiden tot een BTW voordeel. Capels Belang en Leefbaar Capelle dienden een amendement in met als belangrijkste strekking dat dit eventuele BTW voordeel over de uitgaven van de herinrichting sportpark Schenkel zal worden gebruikt voor de functie sport. De wethouder vertelde dat het plan nog niet volledig uitgewerkt is en dat de oprichting van de BV Sport nog onduidelijk is. Na stemming werd dit amendement verworpen met 9 stemmen voor (Capels Belang en Leefbaar Capelle) en 21 stemmen tegen (PvdA, VVD, CDA, ChristenUnie, Groen Links en SGP).

Er werd gediscussieerd door alle fracties over dit onderwerp en de verschillende extra wensen van de sportclubs. Wethouder Jaliens gaf aan dat de meeste wensen van de sportclubs gerealiseerd zullen worden binnen dit budget. Voor de extra wensen van de sportclubs zal er met de clubs overlegd worden over de financiering van deze wensen. Daarnaast zal er goed naar het parkeren en de veilige fietsroutes voor de kinderen worden gekeken. Wethouder Jaliens zal de commissie Middelen en Buitenruimte blijven informeren over de stand van zaken van de herinrichting. In het najaar van 2008 zal gestart worden met de herinrichting van Sportpark Schenkel.

Het voorstel voor het voteren beschikbaar stellen van dit krediet voor de herinrichting van Sportpark Schenkel is aangenomen met 29 stemmen voor en 1 stem van Groen Links tegen.

Overige genomen besluiten:


* Voorstel Ontwerpbegroting 2008 van het Openbaar Lichaam Openbare Gezondheidszorg Rotterdam-Rijnmond is aangenomen;
* Voorstel tot het vaststellen van de jeugdagenda 2008 2011 is aangenomen.

U leest een samenvatting van de raadsvergadering. In het BIS (BestuursInformatieSysteem) op http://bis.capelleaandenijssel.nl/bis vindt u de agenda, de stukken en de notulen per raadsvergadering.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn live te beluisteren via de uitzending van Radio Capelle, in de ether via 105,3 Mhz en op de kabel via 102.4 Mhz.