D66

EU en VS in gevaarlijke wedloop van veiligheidsmaatregelen

13 februari 2008

Vandaag lanceert de Europese Commissie een anti-terrorisme plan om reizigers van buiten de EU bij binnenkomst biometrische gegevens als een vingerafdruk of een irisopname af te laten
geven. D66-europarlementariƫr Sophie in 't Veld is zeer kritisch over deze plannen:

"Het lijkt wel of de EU en de VS in een wedloop van veiligheidsmaatregelen zitten. Op elke draconische maatregel van de VS komt de Europese Commissie ook met een plan. De VS eisen PNR? De EU ook. De VS maken een "entry/exit" programma? Dan Frattini ook zijn eigen entry/exit. De VS introduceren een Eletronic Travel Authorization? Dan kan Europa niet achter blijven. Het wordt tijd dat we eens even stil staan en de balans opmaken van al deze maatregelen!

Een centrale database met honderden miljoenen vingerafdrukken, van alle EU burgers, bezoekers en immigranten, vanaf de leeftijd van zes jaar! De gegevens blijven vijf jaar bewaard en worden gekoppeld aan allerlei andere bestanden. Maar tot op de dag van vandaag hebben Commissie en Raad niet aangetoond hoe deze en dergelijke maatregelen bijdragen aan een veiliger wereld. Het is maar de vraag of deze aanpak proportioneel is. De doeleinden waarvoor de gegevens gebruikt mogen worden zijn nauwelijks afgebakend. Bovendien is de huidige regeling voor bescherming persoonsgegevens volstrekt onvoldoende.

De Raad en Commissie lijken grote haast te hebben een aantal dossiers snel af te handelen voordat het Europees Parlement medebeslissingsrecht krijgt. Maar dergelijke ingrijpende en grootschalige voorstellen mogen niet in achterkamertjesdeals worden besloten!

Het is een fictie te denken dat meer registratie automatisch leidt tot meer zekerheid. Het is echt niet zo dat je maar op de knop hoeft te drukken en de computer produceert een lijst met criminelen.

Vingerafdrukken, reisgegevens, bankgegevens, koopgedrag, zoekprofielen en surfgedrag op het internet, telefoongesprekken, e-mails, bankverrichtingen, medische dossiers, kinddossiers, OV chipkaarten, gegevens over brieven en postpakketjes, klantenkaarten: willen we nou echt dat de overheid al die gegevens onbeperkt mag gebruiken en combineren?"

---