Ministerie van Defensie

13-02-2008
Italiaans onderzoek verarmd uranium
Ondertekenaar: Staatssecretaris drs. J.G. de Vries

Op 15 oktober 2007 zijn door het lid Van Velzen (SP) schriftelijke vragen (Aanhangsel, Handelingen nr. 305, vergaderjaar 2007-2008) gesteld over een in de pers geciteerd Italiaans onderzoek naar de gevolgen van verarmd uranium in munitie. Navraag bij de Italiaanse regering heeft uitgewezen dat het bedoelde rapport nog niet beschikbaar is. Een nieuwe parlementaire enquêtecommissie doet sinds oktober 2006 onderzoek en heeft onlangs gemeld een half jaar extra nodig te hebben om het onderzoek te voltooien.

Eerdere onderzoeken die in Italië zijn uitgekomen hebben geen relatie aangetoond tussen het gebruik van verarmd uranium en kanker. Het rapport van de enquêtecommissie âMandelliâ uit 2001 concludeert dat âeen verband tussen contact met verarmd uranium en kanker niet bewezen isâ.
De reeks epidemiologische studies van de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Gezondheid van Italië samen met de regio's, de autonome provincies en het 'Istituto Superiore di Sanità ', hebben geen verband aangetoond tussen blootstelling aan verarmd uranium en kanker.

Een rapport van een Italiaanse parlementaire commissie van maart 2006 concludeert dat er onvoldoende aanwijzingen zijn de gemelde lichamelijke afwijkingen toe te schrijven aan de toxicologische of radiologische effecten afkomstig van blootstelling aan ioniserende straling of chemische besmetting veroorzaakt door munitie met verarmd uranium.

Conform de toezegging in de beantwoording van de vragen van het lid Van Velzen zal het nieuwe rapport van de parlementaire enquêtecommissie bij de Italiaanse regering worden opgevraagd zodra het beschikbaar is. Een Nederlandse vertaling van het rapport en een appreciatie mijnerzijds zal vervolgens aan de Kamer worden gezonden.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries