'Reserves op basisscholen lijken redelijk'

woensdag 13 februari 2008

De basisscholen hebben samen 800 miljoen euro als reserve om tegenvallers op te vangen. Dat bedrag lijkt binnen de normen te vallen meldt het ministerie van OCW.

Het totale vermogen in het basisonderwijs is 2,4 miljard euro. Dat bedrag is opgebouwd uit drie gelijke delen van 800 miljoen euro. Allereerst gaat het om inventaris, zoals meubilair, lesmateriaal, computers etc. Daarnaast is een zelfde bedrag opzij gezet om dit soort zaken te vervangen. Dit geld heeft daarmee een bestemming en kan niet zomaar aan andere zaken worden uitgegeven.

Er blijft daarmee nog 800 miljoen euro over om tegenvallers op te kunnen vangen. Dat betekent 500 euro per leerling voor onvoorziene omstandigheden. Op dit moment lijkt dat een redelijk bedrag.

Of het binnen de normen valt, is nu nog niet te zeggen. In het primair onderwijs is het voor het eerst dat men jaarverslagen heeft ingediend, omdat daar voor het eerst met een lumpsum bekostiging is gewerkt. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat een redelijk eigen vermogen is, en wat 'de norm' moet zijn.

* Jaarverslagen primair onderwijs 2006