Partij van de Arbeid

Meer vrijheid voor 65-plussers in de bijstand

13-02-2008 01:41

De Tweede Kamer steunt het voorstel van PvdA-kamerlid Hamer waardoor 65-plussers die een aanvullende bijstandsuitkering ontvangen, langer dan 13 weken per jaar in het buitenland mogen verblijven. Hamer: Waarom zou je hen zoveel beperken in hun vrijheid, alleen omdat ze 200 euro per maand aan bijstand krijgen?

Onvolledige AOW
Nederland telt 425.000 mensen met een onvolledige AOW-opbouw. Iedereen van 15 tot 65 jaar die in Nederland woont, bouwt AOW-rechten op. Mensen die tijdelijk in het buitenland wonen en immigranten die op latere leeftijd naar Nederland komen bouwen minder rechten op. Voor elk jaar dat iemand in het buitenland woont wordt de AOW met twee procent verlaagd. Dat is logisch: in dat jaar kan immers ook geen premie worden betaald. De meeste mensen bouwen naast AOW ook pensioen op. Een AOW-gat hoeft daarom niet altijd een probleem te zijn.

Aanvullende bijstand
Een groot deel van de 65-plussers die geen volledige AOW ontvangen doet een beroep op aanvullende bijstand. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen in Nederland verzekerd is van een inkomen én dat mensen worden gestimuleerd aan het werk te gaan. De Wet Werk en Bijstand (WWB) schrijft voor dat 65-plussers slechts 13 weken per jaar in het buitenland mogen verblijven. Dat is logisch als je nog een werkplicht, een scholingsplicht of een integratieplicht hebt', vindt Hamer. 'Mensen die ouder zijn dan 65 hebben die plicht niet. Waarom zou je ze dan zoveel beperken in hun vrijheid, alleen omdat ze 200 euro per maand aan bijstand krijgen?

Uitbetaling AOW en bijstand
Tenslotte wil Hamer dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voortaan niet alleen de AOW, maar ook de aanvullende bijstand gaat uitbetalen aan deze groep. In sommige gemeenten gebeurt dat al: daar hebben 65-plussers met een onvolledige AOW veel minder last van bureaucratische rompslomp. Aboutaleb steunt ook dit voorstel. Hamer: Het is goed dat de staatssecretaris gemeenten stimuleert dit goede voorbeeld te volgen.

Toezegging Aboutaleb
Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb heeft inmiddels toegezegd de uitvoering van de aanvullende bijstand voor 65-plussers verder te vereenvoudigen. Ook voor mensen die jonger dan 65 jaar zijn en tijdelijk geen werkplicht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een handicap) wordt de vakantieregeling in de bijstand soepeler.