`Onverschilligheid is geen optie, de rechtsstaat maken we samen'

Nieuwsbericht | 13-02-2008

Grondidee en de beginselen van de rechtsstaat vragen om actief onderhoud, zeker als de samenleving die waarden soms niet meer als vanzelfsprekend aanvaardt. Gezaghebbende en voorbeeldige instituties moeten van hun fouten durven te leren, maar ook moeten burgers beseffen dat leven in een rechtsstaat rechten én plichten met zich meebrengt. De kernwaarden van de rechtsstaat hebben niet alleen betrekking op hun relatie met de overheid, maar ook op die met hun medeburgers.

Dit staat in het advies `Onverschilligheid is geen optie. De rechtsstaat maken we samen' van de commissie Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat dat aan de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst is aangeboden.

Het is voor burgers niet altijd duidelijk wat deze kernwaarden precies betekenen, waarom ze van belang zijn en hoe je er in de praktijk mee omgaat. De commissie pleit voor een strategie die de kernwaarden uitdraagt maar vooral ook actief overdraagt in de alledaagse praktijken van opvoeding, onderwijs, sport en in de sfeer van de media.

Meer informatie


*

Meer informatie


* Advies van de maatschappelijke commissie `Uitdragen kernwaarden van de rechtsstaat'13-02-2008 | pdf-document, 2.15 MB
Zie het origineel

* Kernwaarden van de rechtsstaat

* Column Hirsch Ballin: De rechtsstaat