Openbaar Ministerie

Samenscholingsverbod blijft van kracht

Utrecht, 13 februari 2008

De zeven jongeren die twee weken geleden voor de kantonrechter moesten verschijnen op verdenking van overtreding van het samenscholingsverbod dat op 15 oktober is ingegaan in het gebied Kanaleneiland noord, zijn vandaag vrijgesproken. Het openbaar ministerie gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak.

In de uitspraak erkende de kantonrechter dat er een probleem is in de wijk Kanaleneiland en dat er een wettelijke basis is voor het samenscholingsverbod. Maar, zo luidde het vonnis, alleen het samenzijn is onvoldoende om van een samenscholing te spreken. Er moet sprake zijn van een dreigende verstoring van de openbare orde om tot een strafbaarstelling te kunnen komen. Het OM, de politie en de gemeente blijven van mening dat van deze specifieke groep (risicojongeren, leden van criminele jongerengroepen en veelplegers) wel een dreiging uitgaat voor de openbare orde wanneer zij in een groep van vijf of meer samenkomen of samenzijn. Het openbaar ministerie zal hoger beroep instellen tegen deze uitspraak. Het handhavingsbeleid is naar het oordeel van de partners uiterst zorgvuldig ingezet en effectief gebleken.

Rekening houdend met deze uitspraak zal de maatregel in aangepaste vorm worden voortgezet. Aangezien preventief optreden niet gewettigd is, moet er gewacht worden tot zich concrete (dreigende) overlastsituaties voordoen en zullen de politie en het OM pas dan handhaven en vervolgen op basis van artikel 10 van de apv. Daarnaast kan, in gevallen waarin jongeren in een groep van vijf of meer in dit gebied staan of samenkomen en er sprake is van een dreiging van ordeverstoring, de politie deze jongeren sommeren zich te verwijderen op basis van artikel 9 van de APV. Jongeren die niet voldoen aan dit bevel maken zich schuldig aan een misdrijf en zullen hiervoor worden vervolgd.

De burgemeester van Utrecht zal naar aanleiding van deze uitspraak contact opnemen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie voor nader overleg over de mogelijke uitbreiding van het wettelijk instrumentarium.

Daarnaast blijven alle overige maatregelen gericht op het herstel van de rust in het gebied onverkort van kracht. Uit een eerste evaluatie van 29 januari dit jaar kwam naar voren dat de criminaliteit en overlast in het gebied in het laatste kwartaal van 2007 zijn gehalveerd, maar dat de situatie nog niet stabiel is en de veiligheid verder moet toenemen. Naast de gewijzigde aanpak van het samenscholingsverbod blijven alle overige maatregelen gericht op toeleiding naar hulpverlening en werk, opvoedingsondersteuning en vrijetijdsbesteding dan ook onverkort van kracht.