GroenLinks in de Europese Unie

GroenLinks: veiligheidsplannen Fratinni ontbreken visie

Brussel, 13 februari 2008 - Eurocommissaris Frattini stelde vandaag een plan voor om de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft grote twijfels over de voorstellen.

De Europese Commissie wil dat reizigers van buiten de Europese Unie bij binnenkomst biometrische gegevens als een vingerafdruk of gelaatsscan afgeven. Deze gegevens zullen worden bewaard in een enorm register en zouden een beter inzicht moeten geven in migratiestromen en de opsporing van misdadigers en terroristen.

Buitenweg geeft aan een beetje moe te worden van steeds weer nieuwe voorstellen uit de koker van Frattini. "Het zou goed zijn als we eerst een visie ontwikkelen op hoe we met deze gegevens om moeten gaan. Laten we eerst zorgen dat de implementatie van bestaande maatregelen goed verloopt en dan als het nodig is nieuwe voorstellen in het leven roepen. Ook moeten politiediensten uit de verschillende lidstaten veel beter met elkaar samenwerken. Zo weet een politie-agent uit Rotterdam waarschijnlijk niet welke andere politiediensten zich met het opsporen van dezelfde verdachte bezighouden en hoe hij zijn collega in Rome in contact kan komen."

Helemaal nieuw is het opslaan van biometrische gegevens niet. De VS leggen vandaag al een database aan van de vingerafdrukken én gelaatsscans van alle passagiers die het land binnenkomen. Dat ook Europa naar de praktijk van vingerafdrukken grijpt, is wél nieuw.

Ook wijst Buitenweg op het risico om gegevens vijf jaar lang te bewaren in een database:

"Ik heb nog geen garanties qua privacybescherming gezien van Frattini. Er bestaat dus een reële kans dat de gegevens per ongeluk op straat komen te liggen", aldus Buitenweg.