Ingezonden persbericht


Persbericht

Eppo Bruins wordt directeur Technologiestichting STW

Dr. E.E.W. (Eppo) Bruins is benoemd tot directeur van Technologiestichting STW per 1 mei 2008. Tot dat moment is hij nog instituutsmanager bij het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde; daarvoor werkte hij onder meer bij de stichting FOM als programmacoördinator. Bruins, doctor in de fysica, zet zich actief in voor een beeld van wetenschap en wetenschapper midden in de samenleving, 'daar waar gewerkt wordt aan de complexe zaken die gewone mensen bezig houden'.

STW heeft er vertrouwen in dat haar werk, het stimuleren van wetenschap met (maatschappelijke) impact, bij Bruins in goede handen is.

In de afgelopen vier jaar was Bruins medeverantwoordelijk voor de open houding van de Leidse natuurkundigen ten aanzien van de relevantie van hun onderzoek voor andere disciplines en de maatschappij. Bruins maakte deel uit van de facultaire 'knokploeg innovatie' en was nauw betrokken bij het tot stand komen van het universitaire innovatiebeleidsplan en het nieuwe Leiden University Research and Innovation Services. Hij faciliteerde de spin-out van het bedrijf Leiden Probe Microscopy vanuit de werkgroep grenslaagfysica van het instituut.

Bruins heeft zich in Leiden sterk gemaakt voor bewustzijn bij de onderzoekers voor octrooieerbare en vermarktbare kennis en stelde als eerste bij de Leidse universiteit een beloningssysteem in voor het melden van nieuwe uitvindingen. Dat gold overigens niet alleen voor onderzoekers maar net zo zeer voor de technici binnen de facultaire fijnmechanische en elektronische werkplaatsen waar Bruins leiding aan geeft.

Het publieke debat

Bruins begeeft zich graag in het publieke debat, waar het kan gaan over de wijze waarop wetenschap antwoorden op vragen zoekt, juist ook als ze nog niet zijn gevonden. Zo was hij drie jaar lang vast panellid in het discussieprogramma Café de Wetenschap van de VPRO en is hij vaste gast in 'De wetenschapsrubriek' van Radio Noord-Holland. Bruins is voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Rino. Deze stichting heeft tot doel het gat te dichten tussen de natuurwetenschap en het (jonge) publiek. Verder is Bruins, samen met Rino en de technici van zijn instituut, de afgelopen drie seizoenen leverancier geweest van de spectaculaire studioproeven voor het populaire wetenschapsprogramma Hoe?Zo! van Teleac.

Technologiestichting STW

Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven al voor de start van een onderzoek met elkaar in contact door gebruikerscommissies samen te stellen, die periodiek onder begeleiding van STW overleggen over de stand van zaken en beoogde richting van het onderzoek. Deze intensieve samenwerking leidt tot praktisch toepasbare resultaten, niet zelden met een exploiteerbaar octrooi. Het budget van STW is ongeveer 50 miljoen euro per jaar.