NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Leemhuis overhandigt eerst exemplaar praktijkgids RMT Woensdag 13 februari heeft NVZ-voorzitter Leemhuis het eerste exemplaar van de praktijkgids Risicomanagement en Medische Technologie (RMT) aan Wim Schellekens, hoofdinspecteur curatieve zorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg overhandigt.

Schellekens
De praktijkgids RMT is een vervolg op de praktijkgids Kwaliteitsborging van medische systemen uit 2004. Het komt voort uit de activiteiten binnen Veiligheid Management Systeem (vmszorg.nl). De basiselementen uit het VMS komen ook terug in de praktijkgids: het formuleren van een veiligheidsbeleid en -strategie, het creëren van een 'veilige' cultuur, veilig incident melden, inzicht in risicovolle processen en het blijvend verbeteren van de (patiënt)veiligheid. Na implementatie van de praktijkgids is een ziekenhuis klaar voor certificering van dit subonderdeel van het ziekenhuisbrede kwaliteitssysteem.

De praktijkgids RMT bevat aanwijzingen, tips en adviezen om de risico's bij toepassing van medische technologie te minimaliseren. Dat gaat om kwaliteit en veiligheid van medische technologie zelf, om het afstemmen hiervan op de algemene beleidscyclus van het ziekenhuis, om het goed volgen van gemelde incidenten en om de rol van het management ten aanzien van veiligheidsbeleid. Naast preventie, beheersing en correctie van risico's behandelt de gids ook adviezen over de juiste cultuur voor risicomanagement.Een bedrijfscultuur waar de melder in openheid en met bescherming (bijna) fouten en incidenten kan melden, draagt bij aan een veiliger omgeving.

De gids is tot stand gekomen in samenwerking met de werkgroep Coördinatie Instrumentatie Beheer Ziekenhuizen (CIBZ), de Nederlandse Vereniging voor Klinisch Fysica (NVKF), de Vereniging van Ziekenhuis Instrumentatietechnici (VZI) en de Werkgroep Instrumenten Beoordeling Academische Ziekenhuizen (WIBAZ).