Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Spijkenisse

Opening werk- en zorgplein in Spijkenisse

Toespraak, 12 februari 2008

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft in Spijkennisse het `Werk- en Zorgplein geopend. Op deze plek zijn alle voorzieningen van de Wmo bij elkaar ondergebracht. Voor veel mensen fungeert het als een toegangspoort tot de samenleving.

Dames en heren,

Hartelijk gefeliciteerd met dit mooie Werk- en Zorgplein. Het ziet er prachtig uit.
Dit plein is voor velen de toegangspoort tot de samenleving. Dit geldt voor iemand met een uitkering die hier een betaalde baan of vrijwilligerswerk vindt. Maar ook voor mensen die dankzij de gemeente obstakels kunnen overwinnen waardoor zij kunnen meedoen in de maatschappij. Zo maakt een scootmobiel vaak het verschil tussen een teruggetrokken bestaan en een sociaal leven buiten de deur.

De sociale functie van dit plein is misschien wel net zo groot als die van een traditioneel dorpsplein, waar mensen elkaar ontmoeten en vinden wat zij nodig hebben. Ooit was het Marktplein rond de Oude Kerk hier in Spijkenisse zo'n plein. Het was de sociale spil waar alles om draaide toen uw gemeente nog een dorp was waar iedereen elkaar kende. Ik kan me zo voorstellen dat mensen op het Marktplein bij elkaar kwamen om het laatste nieuws uit te wisselen, zaken te doen en contacten te leggen.

Inmiddels is de markt verplaatst en is het plein niet meer de centrale ontmoetingsplaats in Spijkenisse. Er wordt nu een nieuwe bibliotheek met de toepasselijke naam `de Boekenberg' gebouwd. Een deel van het sociale leven heeft zich verplaatst naar het Uitplein hier voor het stadhuis. U hebt het Werk- en Zorgplein dus een centrale plaats in de maatschappij gegeven.

Maar er is nog meer veranderd. Spijkenisse is uitgegroeid van een dorp tot een stad met bijna 75 duizend inwoners. Deze mensen zijn minder op elkaar en meer op Rotterdam gericht dan in het verleden. Mensen zijn niet meer automatisch onderdeel van een hechte dorpsgemeenschap. Hierdoor - en door de vergrijzing - vallen mensen eerder buiten de boot zodat zij niet meer meedoen aan de maatschappij.

Als gemeente hebt u de belangrijke taak om mensen binnenboord te houden. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van mantelzorgers, het bestrijden van huiselijk geweld en het stimuleren van actief burgerschap en sociale samenhang. Sinds vorig jaar is deze taak officieel vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning. Iedere gemeente heeft de vrijheid om de Wmo binnen het kader van de wet op een eigen manier in te vullen.

U hebt veel creativiteit getoond door de Wmo-voorzieningen onder te brengen bij dit Werk- en Zorgplein. U sluit aan bij de traditionele functie van een dorpsplein, maar u denkt tegelijkertijd vooruit. Dit plein is modern, strak ingericht en van alle gemakken voorzien. Het is duidelijk een plein van de toekomst en niet een plein uit het verleden.

Dat u de Wmo op een innovatieve manier uitvoert, blijkt ook uit de manier waarop u hulp bij het huishouden inkoopt. U brengt vraag en aanbod bij elkaar door middel van een digitale zorgveiling. Dat vind ik een prima idee. Zo koopt u goede zorg in voor een scherpe prijs. U wilt deze veiling in de toekomst ook gebruiken voor het inkopen van rolstoelen en scootmobielen. Dat is een mooie ambitie.

Dames en heren,

Het was de bedoeling hier samen met mijn collega staatssecretaris Aboutaleb te zijn. Helaas is hij verhinderd. Aboutaleb en ik hebben beiden veel te maken met gemeenten. Staatssecretaris Aboutaleb vanuit het sociale beleid, ik vooral vanuit de Wmo.

Ik heb er dan ook geen enkele moeite mee, om hier enkele opmerkingen uit de toespraak van mijn collega in te lassen.

`'U bent duidelijk op de goede weg. De uitstroom uit de WWB hier in Spijkenisse is meer dan gemiddeld (11,3 procent in 2007 tegen 7,2 procent landelijk. Jongeren tot 25 jaar 28,6 procent tegen landelijk 23,1 procent.
Succesvolle gemeenten richten zich steeds meer op de onderkant van het WWB-bestand. Dat is een goede ontwikkeling. Maar daarmee zijn we er niet. Ook deze mensen willen en moeten meedoen in onze maatschappij. Uw aanpak hier in Spijkenisse biedt kansen om ook deze mense te bereiken. Iemand die een beroep doet op de formulierenbrigade kan ook worden geholpen door het CWI:. En als een betaalde baan nog te hoog is gegrepen, heeft de vrijwilligerscentrale wellicht een mooie plek om weer te participeren.''

U merkt het, wij vullen elkaars beleid zo veel mogelijk aan, zodat we een optimaal resultaat bereiken.
Zo zijn wij bijvoorbeeld begonnen met pilot projecten om werkzoekenden te betrekken bij de zorg. Hiermee vinden deze mensen een baan en doen wij iets aan het tekort aan arbeidskrachten in de zorg.

Het is interessant om hier vandaag te zien hoe u de sociale voorzieningen en de Wmo-voorzieningen onder één dak samenbrengt. Zo gaat u efficiënt te werk, omdat dezelfde mensen vaak gebruik maken van verschillende voorzieningen. Mensen met een handicap moeten nu eenmaal vaker een beroep doen op een uitkering of sociale werkvoorziening. Verschillende instanties kunnen mensen makkelijk naar elkaar doorverwijzen. Zo wordt het een stuk makkelijker voor uw inwoners en voor uw ambtenaren.

Ik heb er alle vertrouwen in dat u hier efficiënt, klantgericht en vooruitstrevend te werk zult gaan. Ik wens u daarbij veel succes.