Rijksuniversiteit Groningen

Targeting the extrinsic apoptosis pathway in ovarian cancer

Datum: 13 februari 2008

Eierstokkanker: combinatie oude en nieuwe medicijnen effectief

Eierstokkanker is een belangrijke oorzaak van sterfte door kanker onder vrouwen. De afgelopen jaren is een nieuwe klasse van kankermedicijnen ontwikkeld, de zogenaamde doelgerichte medicijnen of "targeted drugs". UMCG-promovendus Evelien Duiker onderzocht of een bepaalde groep van deze medicijnen inderdaad geschikt zou kunnen zijn voor de behandeling van eierstokkanker.

Op basis van laboratoriumonderzoek ontdekte Duiker dat een combinatie van conventionele chemotherapie met de onderzochte nieuwe "targeted drugs" (in dit geval rhTRAIL) effectiever is dan behandeling met één van beide medicijnen. In een onderzoek met een proefdiermodel (muizen) dat het ziektebeloop voor gevorderde menselijke eierstokkanker betrouwbaar nabootst, toonde ze aan dat directe toediening van rhTRAIL in de buikholte effectiever is dan toediening via de bloedbaan. Duiker concludeert dat de toekomst van de behandeling van eierstokkanker lijkt te liggen in de combinatie van conventionele chemotherapie met de moderne "targeted drugs". De door haar onderzochte medicijnen gericht tegen TRAIL-receptoren lijken daarbij veelbelovend.

Evelien Duiker (Leeuwarden, 1977) studeerde geneeskunde te Antwerpen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Duiker werkt thans als gynaecoloog in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum. /JW

Datum en tijd: 13 februari 2008, 14.45 uur

Promovendus: mw. E.W. Duiker

Proefschrift: Targeting the extrinsic apoptosis pathway in ovarian cancer

Promotor(es): mw.prof.dr. E.G.E. de Vries en prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit: medische wetenschappen

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie: via Joost Wessels, UMCG, Communicatie, tel. 050-361 4464 / 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl