Gemeente Enschede

College stelt programma van eisen openbare ruimte Muziekkwartier vast

Het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft het programma van eisen en voorlopig ontwerp openbare ruimte Muziekkwartier vastgesteld. Het programma van eisen is de eerste fase voor het ontwerp van de openbare ruimte. In dit document zijn de uitgangspunten en de randvoorwaarden beschreven. Op hoofdlijnen worden keuzes gemaakt voor de inrichting. Het programma van eisen is vervolgens ook uitgewerkt en vertaald in een voorlopig ontwerp (VO).

Een aantal belangrijke punten in het programma van eisen en het voorlopig ontwerp zijn onder meer:

* Derde plein van Enschede
Naast het Van Heekplein (winkelfunctie) en de Oude Markt (horecafunctie) wordt de combinatie Stationsplein - Willem Wilminkplein (cultuurfunctie) het derde plein in het centrum van Enschede. Het Stationsplein en het Willem Wilminkplein moeten als één geheel worden beschouwd om het goed te laten functioneren.
* Omgevingsfactor Cultuurmijl
De cultuurmijl die vanuit Roombeek naar de Oude Markt loopt en de culturele elementen verbindt, beslaat ook een deel van het Willem Wilminkplein. Het lint gaat door de Wenninkgaarde en dan tussen het Muziekcentrum en de Wonne door naar de Oude Markt. Dit vraagt om een goede afstemming, waarbij veel aandacht is voor de kwaliteit en voetgangers en fietsers de ruimte krijgen.

* Sfeer Willem Wilminkplein
Het plein moet een intieme sfeer krijgen. Dat wordt benadrukt door het gebruik van warme kleuren, sfeerverlichting en groene grasvlakken waar het prettig is te verblijven. Het Willem Wilminkplein krijgt een bijna tuinachtige uitstraling.

* Verkeersaspecten
Het Muziekkwartier gaat onderdeel uitmaken van het stadserf. Het plein en de voorzieningen zijn lopend, met fiets en openbaar vervoer prima bereikbaar. De Wenninkgaarde wordt eenrichtingsverkeer net als de Parallelweg. Deze beide straten ontsluiten het Muziekcluster. In de Wenninkgaarde komt ook een strook voor het afzetten en ophalen van bezoekers van het Muziekcluster. Laden en lossen vindt plaats via de Parallelweg. Parkeren kan in de Irenegarage of de Stationsgarage. Ouders kunnen leerlingen van de Muziekschool afzetten op de Kiss en ride strook aan de Wenninkgaarde, in de toekomst ook aan de Parallelweg en anders even parkeren en meelopen.
* Kunst
Dit plein biedt kansen voor een bijzondere kunstuiting. Er wordt gezocht naar een kunstenaar die hier iets kan toevoegen waardoor het plein een extra trekpleister wordt. In de inrichting van het plein zit nog wat flexibiliteit als het kunstwerk vraag om aanpassingen.

Deelgebieden
Ook is er aandacht voor de verschillende deelgebieden: Gaarden: gebied met groene vlakken, grote bomen, looproutes langs de verschillende functies, zoals de foyer van het Muziekcluster, de horecavoorzieningen, de tuinmuur van de Wonne etc. Trap: blikvanger en ontmoetingspunt, maar ook entree voor functies in de gebouwen.
Tuin Wonne: besloten karakter maar wel aansluiting met de openbare ruimte op het plein. Tuinmuur moet een hoge kwaliteit krijgen. Wenninkgaarde: veel verkeersfuncties. Wordt eenrichtingverkeer en dient ter ontsluiting van de Irenegarage en de Parallelweg. Een `opstelstrook' voor brengen en halen bij de entree van het Muziekcluster, referentie is opstelstrook bij entree luxe hotels. Huidige parkeerplaatsen vervallen. Gehandicaptenparkeerplaatsen direct om de hoek. Geen taxistandplaats.
Parallelweg: wordt niet afgesloten, maar wel eenrichtingverkeer. Laad- en losfunctie voor muziekcluster. Mogelijke kiss & ride voor de Muziekschool. Entree voor particuliere parkeergarage. Wordt geheel overbouwd. Veel aandacht voor veiligheid, daarom ook gebruik van kwalitatief goede materialen en duidelijke inrichting. Tuin achter Fabrieksschool: de Fabrieksschool is een rijksmonument. Er is echter een aanbouw aan de achterzijde aangebracht die verwijderd zou moeten worden om het oorspronkelijke pand goed tot zijn recht te laten komen. Dan ontstaat er een tuin achter het pand die zodanig moet worden ingericht dat een goede aansluiting ontstaat met de nieuwbouw aan het Wilminkplein.

In het programma van eisen is verder nog aandacht voor onder meer de beplanting, kunst, verlichting speelvoorzieningen en straatmeubilair.

Muziekkwartier
Tussen de Molenstraat, de Korte Hengelosestraat, de Noorderhagen en de Wenninkgaarde wordt het Muziekkwartier ontwikkeld. De bouw van het Muziekcluster met daarin de schouwburg, is in volle gang. In december 2006 is er ook een partij geselecteerd voor de commerciële ontwikkeling van het Willem Wilminkplein. Deze ontwikkeling bestaat uit een kantoorpand en een hotel langs het spoor en aan de zijde van de Korte Hengelosestraat een appartementengebouw met op de begane grond horeca en detailhandel, verder het plein en de gebouwen een ondergrondse parkeergarage en een fietsenstalling.

Nu de afspraken over de bebouwing zijn gemaakt is het zaak om aandacht te besteden aan de openbare ruimte. Het Muziekcluster gaat in het najaar van 2008 open. De overige bebouwing aan het Willem Wilminkplein moet op 31 december 2010 gereed zijn. Dit vraagt om een gefaseerde aanleg van de openbare ruimte.

Bijlage(n)

Open 08-02-13_bijlage_raadsvoorstel_februari_def.pdf in nieuw window
08-02-13_bijlage_raadsvoorstel_februari_def.pdf bijlage raadsvoorstel
Open
08-02-13verbinding_Muziekcluster-Muziekcentrum_lage_kwaliteit_prints.p df in nieuw window
08-02-13verbinding_Muziekcluster-Muziekcentrum_lage_kwaliteit_prints.p df
artist impression

13 februari 2008